Публикация

Швейцарски флеболог консултира пациенти с разширени вени в Медицински център-1

Д-р Петър Илиев съветва болните да правят разходки по един час сутрин и вечер, задължително извън къщи


Всеки втори човек в света страда в някаква степен от разширени вени, които обикновено се възпаляват след летните месеци и му създават дискомфорт. Най-зле се чувстват пациентите, когато разширените вени се изложат пряко на слънцето. Тогава температурата на кожата се увеличава много над атмосферната, а това причинява силни болки, сърбежи и отоци. Това казва известният швейцарски лекар от български произход д-р Петър Илиев,флеболог в болница „Медлайн“ в Пловдив, който ще дава консултации на пациенти с разширени вени в Медицински център-1. Прегледите започват на 23 септември и ще продължат две седмици. Хората, които искат да получат съвет от д-р Илиев, трябва да се запишат предварително на телефон 032/644-222.

„Ако разширените вени не са довели до усложнения, с тях може да се живее до дълбока старост. Но не бива да се забравя, че кръвта застоява в разширените венозни възли и често води до флебити и тромбози, опасни за здравето и дори за живота“, обяснява утвърденият специалист.

Пациентът трябва да знае дали неговите разширени вени са последствие на смущения в дълбоката венозна система. Това може да установи всеки лекар, обучен в изследванията с доплер и ехограф. Поставянето на точна диагноза е решаваща за избора на лечебен метод. Често е достатъчно носенето на компресиращи, еластични чорапи или пък леки ортопедични корекции на обувките. В други случаи единствено възможното е оперативното отстраняване на вените. Това е най-ефикасният метод. Интервенцията е толкова лека, колкото е изваждането на зъб, а рисковете са минимални, което доказва дългогодишната ми практика в Швейцария и в Пловдив. Извършва се в амбулаторни условия с местна упойка и продължава около един час. След нея болният може да се върне веднага към ежедневните си задължения.

Д-р Илиев съветва страдащите от хронично венозно заболяване задължително да се разхождат по един час сутрин и вечер, задължително извън дома си. Много е важно лечението да започне навреме, за да не прогресира заболяването и да се получат усложнения – възпаления на венозните рани и инфекции.

Коментари

Здравейте, искам да се запиша за преглед. Благодаря.