Публикация

Първите специалисти по сензорна интеграция за работа с деца с аутизъм се дипломираха в Токуда

Първите 13 специалисти по сензорно-интегративна терапия за работа с деца със заболявания от аутистичния спектър в България се дипломираха днес в Токуда.


Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Токуда Болница д-р Явор Дренски и цяла плеяда известни личности връчиха сертификатите

Първите 13 специалисти по сензорно-интегративна терапия за работа с деца със заболявания от аутистичния спектър в България се дипломираха днес в Токуда Болница. Кулминацията на специализираното обучение, което започна през месец юни и бе организирано от Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, Сдружение „Тацитус” и Национална асоциация на ресурсните учители в България, обединени във Фонд за терапии, беше тържествена церемония с участието на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на Токуда Болница д-р Явор Дренски, Ирена Соколова, Калин Каменов, известни личности като Део, актрисата Елена Петрова, Ники Кънчев, Калин Терзийски, певицата Йоана Драгнева и др. Всички те, обединени от общата кауза за подкрепа на децата аутисти и ежедневната грижа за тях, връчиха сертификатите на първите специалисти, които професионално могат да прилагат сензорния метод за терапия у нас.

Обучението стартира след специално организиран семинар по сензорна интеграция в края на ноември миналата година, на който присъстваха над 400 ресурсни учители. От юни 2014 г. до сега 13 специалисти за работа с деца от аутистичния спектър преминаха професионалните курсове в Токуда. Те бяха водени от хабилитирания преподавател проф. Кристияне Кул, която е началник Ерготерапия в Детски център в Мюнхен с 32-годишна практика в терапията на деца–аутисти и с квалификация от Университета в Южна Калифорния по Айрес метода на сензорна интеграция. Подходът, в тънкостите на който бяха обучени наши терапевти и ресурсни учители, помага на децата да усещат околната среда, да чувстват собственото си тяло и неговите функции, да използват сетивата си.

„Това е голяма стъпка напред и се надявам да постигаме все повече успехи в инициативите и каузата, за която всички тук заедно работим с общи усилия” – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Много съм горд, че всичко това се случва именно в Токуда Болница София. Това наистина е голямо призвание и голяма кауза, която си заслужава. Освен повод за гордост, тези сертификати означават и отговорност, защото оттук нататък трябва да докажете и приложите всичко научено в практиката си. Поздравления и на добър час” – обърна се д-р Дренски към дипломираните специалисти.

В България доказано има нужда от повече грижи за децата с проблеми в развитието и засегнати от болести от аутистичния спектър. С дипломирането на първите сертифицирани специалисти по сензорна интеграция се очаква тези деца да получават все по-професионално отношение, специализирано за потребностите им обучение, добра грижа и шанс за успешно социално интегриране.

Коментари