Публикация

​Българските уролози в спор с НЗОК за 8 клинични пътеки

Залагането на почти всички андрологични операции към ДКЦ-ата противоречи на стандартите в урологията, обяви проф. Петър Панчев, председател на Българското урологично дружество


Уролозите в България ще опонират остро на плановете на Националната здравно-осигурителна каса да прехвърли 8 от урологичните клинични пътеки към Диагностичо-консултативните центрове със стационар. Новината обяви председателят на Българското урологично дружество проф. Д-р Петър Панчев по време на приветствието си през телемост към участниците в XXVI-ите варненски урологични дни, които започнаха в комплекса “Лонг бийч“ край Варна.

Залагането на почти всички андрологични операции към ДКЦ-ата противоречи на стандартите в урологията и Българското дружество по урология вече е внесло своите аргументи срещу тези действия на касата преди подписването на новия рамков договор, обяви проф. Панчев.

Той извини отстъствието си от ежегодния национален форум на уролозите с повишената заетост и отстояването интересите на урологичната общност и пожела на участниците спорна работа в обмяната на добри практики в най-бързо развиващата се специалност от древността – урологията.

„При нас – българските уролози, вече е постигната така желаната и нужна приемственост между поколенията. Доказва го наличието на сериозен брой млади колеги, които вече са видни специалисти с признат авторитет“, отчете при откриването на XXVI-ите варненски урологични дни основният организатор и домакин на форума доц. Д-р Лидия Петкова, началник на клиниката по урология във варненската МБАЛ „Св. Анна“.

„От година на година става все по-трудно организирането на подобни научни форуми, но ние уролозиге винаги преодоляваме трудностите, когато мислим в една посока“, призна доц. Петкова.

Пред екипа на Credoweb.bg тя изрази увереност, че програмата на XXVI-ото издание на Варненски урологични дни дава възможност на урологичната общност в страната да осъществи пълноценен обмен на добри практики и информация за развитието на областта.

В рамките на форума край Варна уролози от цялата страна и представители на фармацефтични компании коментираха информативната стойност на диагностичните методи при уротералните карциноми и горните пикочни пътища. Модератори по темата бяха специалисти от клиниката по урология на МБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

XXVI-те Варненски урологични дни се превърнаха във формат за ретроспекция и оценка на 10-годишния опит в лапароскопската урология.

Научният форум, създаден преди повече от четвърт век, върви в рамките на 18-20 септември.

Коментари