Публикация

Как се постига подмладяването?

Интервю на ​доц. д-р Роман Романски, началник Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Александровска“, пред ehograf.info



Доц. Роман Романски

Доц. Романски, на какво се дължи популярността на естетичната хирургия?

Стремежът към красотата е една изконна човешка потребност и във връзка с това исторически е възникнала и естетичната хирургия, която е част от една по-голяма и обширна специалност – пластичната хирургия. Естетичната е с най-голяма популярност сред населението във връзка с това, че тя третира всякакви състояния. Не е задължително те да бъдат заболявания, а именно състояния, които са в резултат на промените, които настъпват с възрастта в организма, и най-вече в повърхностната обвивка на тялото – кожата. Затова по-старото определение за пластична хирургия е хирургия по повърхността на тялото. В днешни времена вече нещата са по-различни, тъй като – както цялостно медицината, така и пластичната хирургия, се развива изключително много и разширява обема на дейност не само върху повърхността на тялото, а и в дълбочина.

Към подмладяване на коя част от тялото има най-голям интерес?

Най-голям интерес и най-много операции в областта на естетичния дял на пластичната хирургия са в областта на гърдите и лицето. Естествените процеси на застаряване са свързани с отпускане на кожата по цялото тяло и лицето, включително. Когато тези промени напреднат в по-голяма степен, е уместно да се прибегне до някакви интервенции, които са чисто по желание на нашите пациенти с цел подмладяване и подобряване цялостния външен вид, изгледа на лицето и съответно самочувствието на пациентите.

Как точно се постига подмладяването?

Възникнали определени оперативни техники, които цялостно подмладяват лицето. Това става възможно посредством лифтинг на лицето, т.нар. фейслифт. Вече има различни варианти на изпълнение на тази техника. Добре направен фейслифт има голяма трайност – 7-10 години. Естествено, това изисква прилагане на по-обширна хирургична операция, работа в дълбочина, не само под кожата и по повърхността на кожата. Изисква се и възстановяване на нормалните анатомични взаимоотношения на тъканите, както са били по времето, когато пациентите са били млади.

В кои части на лицето се прави?

Тъй като застаряването може да не се отразява цялостно върху лицето, а в определени зони да е изразено. Около очите например – появата на торбички под очите, отпускането на кожата в тази област, където по принцип тя е по-тънка. Това придава уморен и по-застарял вид на пациентите. Във връзка с това са възникнали операции за корекция на клепачите – горни и долни. Блефаропластика се нарича на латински. Тези операции могат да се извършат самостоятелно или заедно – на горните и на долните клепачи. И са с много добър краен ефект, когато са направени по правилния начин. С учудващо добър ефект. Това смъкване няколко години от реалната възраст на пациента.

Как се решава кое е най-добро за пациента?

Когато обсъждаме подобен тип операция – подмладяващи в областта на лицето, водещи са желанието на пациента и възможностите на хирургията към настоящия момент. Така се избира съответната операция, подходяща за него. В по-началните стадии на застаряването е възможно прилагането и на миниинвазивни техники и методики, които не са същинската естетична хирургия, но за определено време могат да дадат резултат. Това са т.нар. адювантни процедури – инжекционно поставяне на филъри, включително собствена мастна тъкан (липофилинг). Филърите могат да бъдат резорбируеми на базата на хиалуроновата киселина за изпълване на определени бръчки и неравности в областта на лицето. При липофилинга собствената мастна тъкан се извлича по метода на липосукцията от друга зона. Също така инжекционно може да се постави ботолинов токсин, т.нар. ботокс, който блокира обратимо нервно-мускулните окончания като се получава една пареза на мускулчетата и изглаждане на бръчките, които са динамични. Това е с временен ефект – 6-9 месеца.

Това е обект и на дерматологията. Има специалисти дерматолози, които работят в областта на естетичната дерматология и имат голям опит с поставянето инжекционно на филъри, на ботокс и други подмладяващи процедури. Докато ние сме по-активни основно в хирургическата дейност. Когато вече всякаква козметика и по-минимални инвазивни процедури не могат да скрият възрастта, се налага по-радикално решение и трябва да се приложат оперативните техники за лифтинг.

В допълнение методи, които могат да помогнат са: лазерен ресърфейсинг и микродермабразио. Това са по-лек тип оперативни намеси – на границата между козметиката и същинската естетична хирургия. Но е редно да се правят от лекари, хора, които са с медицинско образование, тъй като дори при тях може да се получат някакви усложнения. Това са все пак, макар и леки, хирургически манипулации, които имат съответните рискове.

Отрази ли се кризата на естетичната хирургия?

По принцип, това не са безплатни операции, така че съвсем очевидно е, че човек трябва да има материална възможност. Въпреки че в държавната клиника те са по-евтини в сравнение с другите места на пазара. Другият момент е чисто психологически. Това са си естествени промени със застаряването и дори човек да може финансово да си го позволи, не би го направил, защото няма вътрешна необходимост от това.

В нашата практика не забелязваме като цяло намаляване броя операциите в университетската база, но това е заради самият факт, че тук работят изключително опитни хирурзи, които са от създаването на клиниката в България през 1972 година.

Коментари