Публикация

Гъбични заболявания на ноктите

Гъбичните заболявания на ноктите или онихомикоза се срещат в 2 - 5% от населението. Как да се преборим с тези неприятни гъбички? Clear Choice е дългоочакваният новаторски подход към лечението на онихомикоза.


-Как всъщност се предават гъбичките по ноктите?

Онихомикозите включват няколко гъбични заболявания, предизвикани от различни причинители и протичащи, както с поражение на ноктите, така и с поражение на кожата и на космите. Според статистическите данни , честотата на онихомикоза покрива около 10 % от населението, и общата честота в света през последните 10 години се е увеличила с повече от два пъти. Около 80 % от пациентите с онихомикоза се локализира в ноктите на краката. Заболяването обикновено започва с големия пръст на крака, на възраст 20-50г., като преобладават мъжете. Специални изследвания показват, че възрастните хора страдат от онихомикоза 30 пъти повече от децата, младежите и жените.

Разпределението на онихомикозата зависи до голяма степен от климатични и социални условия, възраст, пол, професия, съпътстващи заболявания и други фактори. Онихомикозите са по-чести в умерените и със студен климат страни, където хората са с тесни обувки, което създава благоприятни условия за развитието на гъбични инфекции, както и в тропическите и субтропическите страни, подхранвани от високи температури и висока влажност. Инфектирането обикновенно се извършва при предразполагщи фактори: посещение на обществени бани, травма на нокътя, деформация на палците, носене на обувки заразени с гъбична инфекция, при контакт с болен, повишена потливост, трофични изменения на долните крайници.

Преди всичко развитието им се наблюдава в хора с намален имунитет, но това не е кръвно заболяване. Винаги трябва да се помни, че диагноза "гъбична инфекция на ноктите", може да постави само лекар-миколог или дерматолог, защото е необходимо да се проведат не само визуално диагностициране, но и лабораторен анализ.

Симптоми на гъбично поражение (онихомикоза)

  • кръгли и линеарни петна с жълт или сиво-бял цвят в дълбочина на нокътя
  • промяна в натуралния цвят и блясък на нокътя
  • удебеляване на нокътя (поразените нокти стават дебели и с вид на начупен и разръфан отпред нокът)
  • повишена чупливост
  • разпадане на нокътя на парчета
  • отлепване на нокътя
  • липса на подобрение при правилна грижа
  • -Какви са познатите до момента методи за лечение? Възможно ли е напълно да се излекуваме?

    Трябва да се знае, че гъбичните заболявания на ноктите се лекуват! Важно е да помним, че самостоятелното лечение на гъбични поражения, без откриване на точния възбудител, не се препоръчва, защото можем да се избавим от външни проявления, но не и от самото заболяване.

    Всеки знае , че лечението на гъбите е досаден и дълъг процес. Използват се за лечение различни орални противогъбични лекарства под формата на капсули, а също и препарати за локално приложение под формата на лакове, мехлеми и кремове. Гъбите са изключително устойчиви на терапия инфекции. Това се дължи на факта, че лекарствата изключително трудно проникват в нокътната плочка и по този начин лечебния процес често се простира в продължение на много години. В най-тежките случаи хирургично се отстраняват ноктите, но това не води до излекуване, а често до рецидив.

    Токсичността винаги е основен проблем в противогъбичната терапия при пациенти с онихомикоза, тъй като под въздействието на силни противогъбични лекарства се засягат черния дроб и бъбреците. Локалното лечение е ефективно само в случай на незначителни поражения

    Профилактика на гъбичните поражения

  • поддържане на здрава имунна система
  • в общественни бани, басейни да се ходит със специални обувки
  • след посещения на басейна може да се почистят междупръстните постранствота на краката и ръцете със слаб разтвор на спирт
  • -Как да се преборим с тези неприятни гъбички?

    Онихомикозата (гъбички по ноктите) е труден противник. В действтелност изключително трудно се предава. Дълго време се опитвахме да преборим онихомикозата без да рискуваме околните тъкани и здравето на пациента.

    В лечението на микотичните поражения на ноктите се използват високоинтензивни лазери, излъчващи в диапазон 870 - 1319 nm. в късовълновия инфрачервен спектър. Такива къси импулси произвежда Q-Switched Nd-YAG (1064/532, 1319 nm) и диодния (870, 930 nm) лазери. Erbium YAG лазер генерира инфрачервени вълни със средна дължина на вълната: 2940 нм.

    -Как всъщност действа тази технология?

    Високоимпулсното лазерно лъчение е способно да проникне в живата тъкан на дълбочина до 7 mm леко и бързо, там, където не могат да попаднат локалните антимикотични средства.

    Вегетативното тяло на гъбите, по кожата и ноктите е мицела. Това са плътно преплетени хифи (тънки нишковидни тръбички), със структура напомняща вейки. Именно хифите изпълняват главната роля в жизнения цикъл на гъбите: всмукване на течности и питателни вещества.

    Гъбите, паразитиращи по ноктите на човека, като мицел имат строма, която е плътно сраснала с тъканта на хазяина и се явява хранилище на гъбните спори: клетки, съдържащи минимален запас от питателни вещества, и са предназначени за размножение.

    Лазерът прегрява нокътя, нокътното ложе и зоната на ръстеж. Високата температура предизвиква коагулация на мицела и гъбните спори.

    Clear Choice е дългоочакваният новаторски подход към лечението на онихомикоза. Лазерът излъчва мощни изблици светлина, които се предават през нокътната плочка на нокътното легло, за да се абсорбират от пигментните дрожди , отговорни за инфекцията. Лазерният лъч Nd YAG 1064 термично деактивира нежеланият организъм. Срещу този вид лазер гъбичките по ноктите нямат шанс. Извършват се между 4 и 6 поредни процедури през интервал от 21 дни. Процедурата с лазера продължава около 30 минути. Среден курс на лечение 3-4 процедури.

    Естествено процедурата не е от най-приятните, но е абсолютно поносима като усещане. Най-добрата новина е, че след лечението няма рецидив.

    Предимствата на лазерното лечение на онихомикозата са:

  • лазерното лъчение прониква дълбоко в нокътната плочка
  • проникващата енергия на лазера се дозира строго и времето на експозиция се контролира от специалиста, като благодарение на това се достига оптимална за терапията и самочувствието на пациента температура на въздействие
  • адаптация на гъбите към лазерното излъчвне е изключена
  • процедурата с лазера не отнема много време, като курса на лечение е кратък
  • рехабилитация не се налага
  • странични ефекти отсътстват
  • лазерното лъчение оказва общо обеззаразяващо действие
  • лесно и щадящо лечение
  • минимална болезненост при процедурите
  • продължителен терапевтичен резултат
  • Възможни усложнения
  • изгаряне на нокътния вал (кутикула)
  • ръбцоване
  • деформация на нокътната пластина
  • Подобни странични ефекти могат да възникнат само в случай на прегряване вследствие неграмотно боравене с лазерния апарат.

    Резултат

    Положителните изменения произтичат още след първия лазерен сеанс. Наистина визуално те са съвсем незбележими, но ще вървят към подобрение от процедура на процедура.

    Видимо облекчение се появява след месец. Оценка на окончателния резултат на лазерната терапия може да се види след 6-12 месеци. За това време ноктите преминават фаза на пълен ръстеж и целите се заменят с нови.

    Добрата лазерна обработка на поразените от микоза кожа и нокти е ефективна 90-95%. 

    Д-р Недялко Драголов

    Коментари