Публикация

Третата сливица най-често отключва сънна апнея при децата

Само навременното й отстраняване може да предотврати проблема


Между 2 и 8% от децата у нас страдат от Синдрома на обструктивната сънна апнея. Най-честата причина за това е аденоидната вегетация или т. нар. трета сливица. Това заяви началникът на Клиниката по белодробни болести в УБ „Александровска” проф. Огнян Георгиев по време на традиционния Национален симпозиум по оториноларингология, който се провежда в Правец.

Тази година темата на форума е „Интердисциплинарни проблеми в оториноларингологията”, като в него участват водещи оториноларинголози, пулмолози, педиатри и алерголози от страната и от чужбина. В рамките на три дни се представят и обсъждат резултатите от внедряването на някои съвременни методи за оперативно лечение на ушите, носа и гърлото.

Дихателни нарушения по време на сън се наблюдават при 18 заболявания и могат да предизвикат сериозни усложнения на дихателната, сърдечно-съдовата и ендокринната системи, коментира проф. Георгиев. Характерна за тях е високата честота, а късното им диагностициране може да доведе до инвалидизация на пациентите и дори до смърт.

Около 500 хил. души в България страдат от сънна апнея, но много от тях дори не подозират. Проблемът засяга хора от всички възрастови групи, като с напредване на годините заболяемостта  нараства. Така например при хората от 30 до 65 г. засегнати са 9% от жените и 24% от мъжете, а при над 65-годишните заболяемостта достига до 56% при жените и 70% при мъжете.

При децата увеличаването на третата сливица затруднява нощното дишане и в по-напреднал стадий се стига до сънна апнея, уточни лекторът. По думите му оперативното отстраняване може да реши проблема, но това трябва да стане още преди появата на усложненията.

Други съществени рискови фактори са затлъстяването, употребата на седативи, на алкохол, тютюнопушенето.

Симптомите, които трябва да изострят вниманието както на пациентите, така и на специалистите са дневна сънливост, нарушена концентрация и мотивация,никтурия, трудности при изпълнение на всекидневните задължения, раздразнителност, понижено либидо, хронична умора. Според проф. Георгиев съвременната медицина разполага с достатъчно възможности да се справи с дихателните нарушения по време на сън и по този начин да предотврати бъдещи усложнения.

Тазгодишният формат на форума ще допринесе за по-добрите контакти с лекарите от други специалности при решаването на интердисциплинарни проблеми, заяви председателят на организационния комитет проф.Румен Бенчев. 

Той обяви, че през следващата година събитието ще кандидатства за европейска акредитация. Проф. Бенчев изнесе доклад, посветен на ролята на носните промивки при ринити и синуити. През първия ден участниците обсъждаха още модерни оперативни техники за лечение на ушите, носа и гърлото, представени бяха и нови препарати за УНГ практиката.  

Коментари