Публикация

ИЗЯСНЕТЕ С ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ПРИЧИНАТА ЗА АРИТМИЯТА

Препоръчително е при аритмия да се направи преглед, макар че оплакването може се окаже незначително - съветва д-р Ваня Господинова.


Много често в Кардио център Понтика идват пациенти, които се оплакват от сърцебиене и гръден дискомфорт, придружени от главозамайване, задух, умора при извършване на обичайни движения, някои имат пулсиране на артериите - казва д-р Ваня Господинова.

Изменението на ритъма на сърдечната дейност, вследствие на което интервалите между отделните съдови съкращения са неравни, се нарича аритмия. Причините за аритмията /ритъмните нарушения/ обикновено са артериалната хипертония, диабетът, исхемичната болест на сърцето, проблемите с щитовидната жлеза и други заболявания

Стресът, кафето, или напитки съдържащи кофеин, алкохол, бременност, някои медикаменти, както и емоциите също могат да предизвикат ускоряване или забавяне на пулса. Откриването на причината има важно значение за лечението при такава диагноза- подчертава доктор Ваня Господинова.

Препоръчително е при аритмия да се направи преглед, макар че оплакването може се окаже незначително.

При консултацията с лекар добре е да изброите коректно медикаментите, които приемате в момента, включително и хранителните добавки. Водете си дневник на оплакванията – честотата на възникването им, продължителността. Необходими са и данни, свързани с наследствеността – има ли в семейството хора с артериална хипертония, мозъчен инсулт, диабет.

Възможно е при аритмия да има притъмняване, главозамайване, гръдна болка или тежест, усещане за предстоящ припадък, дори припадък. Ако това се случи, околните трябва да реагират незабавно със сърдечен масаж и дишане уста в уста. Естествено след това трябва да се потърси лекарска помощ. Електрокардиограмата е задължителна при оплакване за аритмия, казват специалистите от специализираната бургаска кардио болница.

При краткотрайна аритмия се използва т.нар. Холтер ЕКГ. Апаратът може да запише сърдечния ритъм за денонощие, дори и за повече и след това да се анализира. Вземането на кръв също е важен и задължителен момент, изследват се СУЕ, кръвна картина, кръвна захар, креатинин, билирубин, електролити, ензими, хормони. Добра база биха дали данните от ехокардиографията, сърдечния стрес тест. Може да се направят коронарография, електрофизиологично изследване на сърцето, компютърна томография или ядреномагнитен резонанс на сърце, ако това се наложи.

Най-добре e лечението да се проведе при изяснена причина за аритмията: например лечение на коронарната болест на сърцето със стент или байпас ,оперативното лечение на болестите на сърдечните клапи .

Спирането на алкохола и цигарите са първите и задължителни мерки, но те не винаги са достатъчни. Важно е да свалите килограми, ако теглото е наднормено, съветва д-р Господинова.

Медикаментозно лечение се прилага само при аритмиите, които причиняват значителни оплаквания, застрашават живота или има риск да причинят усложнения. Има инструментални или хирургични методи за лечение, към които се пристъпва при невъзможност проблемът да се реши с медикаменти.

В кардио център Понтика се извършват стандартна ЕКГ, Холтер ЕКГ, ехокардиография, компютърна томография, инвазивна сърдечна диагностика и лечение и оперативно лечение на сърдечни заболявания.

Коментари

Не искате ли да направите консултация и с нас, на ваше разположение сме. Уговорете час за преглед, свържете се с нашия PR на телефон 878 808088. Поздрави

Аз съм на 26 год. От 2 месеца съм с ускорен пулс 120. Правиха ми изследвания на щитовидна жлеза, ехограф също, ПКК,изследвания за анемия, ехограф на сърце,преглед при невролог...никой не може да установи причината. Постоянно съм уморена,задъхвам се. Пила съм Конкор, Магнезий,Корлентор и още куп лекарства. Никой не може да установи причината за ускорения пулс и само ме плашат докторите, че е лошо.

Понякога обаче не се открива причина за аритмията. Какво да се прави тогава? При моя близка на 67 г. два-три пъти в годината се ускоряваше пулса до 140-150 удара в минута. Гледаха я на ехограф, правиха й коронарография - нищо, освен лека дислипидемия.