Публикация

подагра

Царското заболяване подагра все по-често засяга и жени Д-р Тихомир Горчев, специалист по реваматлогия и началник на отделение по ревматология във ВМА-МБАЛ-Плевен


Царското заболяване подагра все по-често засяга и жени

Важно е пациентите да търсят лекарска помощ, да спазват стриктна диета и да приемат необходимите медикаменти

Прави впечатление, че напоследък подаграта, която се е смятала за типично мъжко заболяване все по-често засяга жени. От подагра предимно страдат мъжете на възраст от 45-50 години, но напоследък е засегната и женската популация. Първите описания на заболяването фигурират още в древните папируси, като са изобразени с класическите подувания на палеца на крака, на глезените. В последствие описанията са потвърдени и от класическите гръцки лекари-Хипократ, в древна Азия и Месопотамия. В средновековието се е смятало, че болестта е предизвикана от дявола и от нечисти сили, а това е изобразено и по картини. Отоците, които са по пръстите на крака се е считало, че са причинени от захапката на дявола. Хората с подагра се е считало, че имат много грехове.

В днешните времена причината за подаграта е изяснена и се причинява от натрупването на пикочни кристали в кръвта, което поражда болката и отока. Самите кристали наподобяват игла за шиене, която е остра в двата края. Кристалите са тънки, дълги и остри, като те се натрупват, а при всяко движение на съответната става причиняват силна болка, тъй като се набиват в меките тъкани. При дългогодишно нелекувана подагра тези кристали постепенно изронват костите. За съжаление процеса е само в една посока и не търпи обратен ход и възстановяване. Пациентите непотърсили навреме лекарска помощ и адекватна терапия в перспектива страдат от сериозни увреждания, а може да се стигне и до инвалидизация. Неприятно е и образуването на подагрозни тофи- топчета, които се появяват по лактите на ръцете, около ухото, по пръстите на ръцете, които служат като резервоар за тези пикочни кристали. Този резервоар във всеки един момент може да бъде изсипан в кръвообръщението и да причини тежка подагрозна криза.

Често в отделението по ревматология на ВМА-МБАЛ-Плевен се пълни с пациенти, които страдат от подагра по време на празниците- Гергьовден, Коледа, когато хората са консумирали прекомерно количество месо и алкохол. Сред факторите, които може да отключат подагрозна криза са хапването на червено месо-свинско, телешко, карантия, както и консумацията на алкохол. Колкото е по-тъмен алкохола, толкова е по-вреден –червено вино, уиски, бира, са смърт за подагрика, а в комбинация с месо кризата е гарантирана. При умерена диета и с умерен физически режим болните могат да забравят, че страдат от това заболяване. За това 90 % от лечението на пациентите с подагра е в техните ръце. Правилото е да се спазва стриктна диета и да се приемат необходимите медикаменти.

Съветът ми към пациентите е, ако има подуване и болка в палец или глезен да потърсят лекарска помощ при специалист ревматолог.

Във Военна болница Плевен, аз работят всеки ден до обяд, както и в ДКЦ 3 – понеделник и сряда след обяд.

Д-р Тихомир Горчев, специалист по реваматлогия и началник на отделение по ревматология във ВМА-МБАЛ-Плевен

Ревматология Подагра Подагра Коледа бира уиски Царското заболяване подагра вс да спазват стриктна диета и д че напоследък подаграта която се е смятала за типично но напоследък е засегната и като са изобразени с класиче на глезените. В последствие о в древна Азия и Месопотамия. че болестта е предизвикана от а това е изобразено и по карт които са по пръстите на крака че са причинени от захапката че имат много грехове. В дне което поражда болката и отока която е остра в двата края. дълги и остри като те се натрупват а при всяко движение на съотв тъй като се набиват в меките а може да се стигне и до инва които се появяват по лактите около ухото по пръстите на ръцете които служат като резервоар з които страдат от подагра по в когато хората са консумирали които може да отключат подагр телешко карантия както и консумацията на алкох толкова е по-вреден –червено са смърт за подагрика а в комбинация с месо кризата че страдат от това заболяване ако има подуване и болка в па аз работят всеки ден до обяд както и в ДКЦ 3 – понеделник специалист по реваматлогия и

Коментари

Таня Егова
14 окт 2014 17:57

Уважаеми Д-р Горчев, обръщам се към Вас от името на майка ми, която беше диагностицирана с подагра преди около година след тежка криза с появяване на червени петна и сърбежи по кожата и силни болки в краката и ръцете. Тя е на 71години, страда от хипертония и има хронични проблеми с възли и увеличаване на житовидната жлеза. Освен медикаментозното лечение на подаграта, предписано и от нейните лекари в Бургас, се старае да спазва и диета, но среща известни проблеми. От различни източници в интернет опитахме да почерпим информация за разрешените храни, които може да включи в диетата си, но моето лично впечатление е, че тази информация е доста разнопосочна. Относно месото и плодовете е горе-долу ясно, но за варивата и особено за зеленчуците се срещат дори противоречиви мнения. Ще Ви бъдем благодарни, ако ни дадете информация по този въпрос - кои зеленчуци и варива е най-безопасно да включим в диетата и. Надявам се или на личен отговор от Вас, или поне да ни посочите достатъчно надежден източник на такава информация. Предварително Ви благодаря и Ви желая успех.