Публикация

Помага ли аюрведа при остеоартрит?

Международен екип от учени сравнява ефекта от традиционните индийски практики и конвенционалните методи


Традиционната индийска аюрведична медицина използва комплексен подход за лечение на различни заболявания. Това включва прилагането на мануална терапия, съвети за начин на живот и хранене, използване на хранителни добавки, медикаменти, йога и техники за пречистване.

Каква е тяхната ефективност при пациенти с остеоартрит на коляното в сравнение с конвенционалните методи, прилагани в медицината? Отговор на този въпрос търси международен екип от учени от Германия, САЩ, Индия и Италия.

Специалистите провеждат изследване, в което са включени 150 души на възраст между 40 и 70 години с диагноза остеоартрит на коляното. Те са разделени на две групи, в зависимост от прилаганата терапия. При пациентите от първата група ще бъдат използвани аюрведични техники, които включват различни мануални процедури, масаж, диети, промяна в начина на живот, консумация на определени храни и хранителни добавки, както и масаж на коляното. 

При болните от втората група ще бъдат приложени конвенцианални методи, съобразени със международните препоръки -  съвети за самостоятелни грижи, обезболяващи лекарства, съвети за отслабване (в случай на наднормено тегло). И двете групи ще получат 15 сесии на лечение в продължение на 12 седмици. Резултатите ще бъдат оценени след 6 и 12 седмици и 6 и 12 месеца.

Методологията на проучването е публикувана в Trials. Цялата статия можете да прочетете в прикачения по-долу файл.

Прикачени файлове

Comparative effectiveness of a complex Ayurvedic treatment and conventional standard care in osteoarthritis of the knee – study protocol for a randomized controlled trial

Коментари