Публикация

Какво представлява "демодекозата"?

Наличието на миниатюрни кърлежчета в кожата ни е причината за възникване на заболяванията: себорея, розацея, акне.


Много често в търсене на причината за възникване на заболяванията: себорея, розацея, акне, обръщайки се към дерматолог, може да получим отговор, че причината се крие в наличието на миниатюрни кърлежчета в кожата ни , наречени "демодекси". Каква е тази диагноза „демодекоза" , що за страшен кърлеж е този паразит по нашата кожа на лицето, откъде се е появил и как да се избавим от него?

Кърлежчетата от рода Demodex, се отнасят към семейство Demodicidae, подраздел Trombidiformes, раздел Acariformes. Те живеят в потните жлези и в космените фоликули (луковици) на млекопитаещите се и благодарение на ендопаразитизма са се изменили до неузнаваемост (не приличат по нищо на всички останали свои роднини). Те са толкова малки, че могат да се разглеждаг само с микроскоп. Хората, за разлика от животните си имат свой кърлеж - Demodex folliculorum - това е микроскопичен паразит (от 0,18 до 0,35 мм) с продълговата, червеообразна форма. Обитава потните жлези на здравата кожа по лицето, ушните раковини, гарба и се храни със съдържимото на потта. Среща се еднакво често и у мъжете и у жените, независимо от здравословното състояние на кожата. Главно условие за живота на кърлежчето е пълноценна продукция или още по-добре свръхпродукция на потна секреция. Наличието на 2-3 екземпляра в жлезата обикновенно не се отразява на състоянието на кожата. В голямо количество (до 10-20 броя) се откриват в хипертрофиралите потни жлези, като е трудно да се каже, кое е първичното: жлезата ли хипертрофира от присъствието им или те обилно се размножават при наличие на излишък от храна и разширяват жлезата. Вероятно в началото е втората причина а впоследствие се включват и двете. Жизненият му цикъл е слабо изучен, поради това, че е разположен дърбоко в потната жлеза. В кожата се намират кърлежи и от двата пола. Яйцата им се изхвърлят на повърхността с потта и личинките им се разсейват по съседните космени фоликули. Голяма част от тях загиват при хигиенизирането на тялото ни, но и остават достатъчно за да прадължат вида.

Доказано е, че демодекса оказва усложняваща роля в първичния патологичен процес, т.е роля на вторичен фактор при болестите на мастните жлези (розацея, себорея, акне), като променя състава на кожния себум(мастната секреция), чрез ензима липаза от жизнената си дейност и така предизвиква раздразване на кожата.

Относно лечението на това заболяване в дерматологията съществува мнението, че тъй като този кърлеж е условен сапрофит за човешката кожа, т.е. той неминуемо съществува в нея и е необходим, то напълно достатъчно е да се ограничи количеството на паразита до размери, които не пречат на функцията на мастните жлези.

Това се осъществява с метронидазолови препарати през устата под контрола на дерматолог.

Коментари

Живко Тодоров
25 сеп 2014 15:55

А може ли да се заразя от кучето? Нали уж е полезно да имаш домашен любимец.