Публикация

Лененото масло е склад за вълшебните омега 3, 6 и 9

Ленът е на особена почит от древни времена. Още във Вавилон семето му се е използвало за лек, Хипократ го препоръчвал при стомашни болки, а Авицена при кашлица, затруднено дишане и болни бъбреци. Крал Карл Велики пък издал специална наредба, всички да хапват редовно ленено семе за здраве.


Таня Богомилова

Лененото семе съдържа вълшебните омега 3 есенциални мастни киселини. Казват, че е и най-богатата храна на лигнани, известни като растителен естроген и силен антиоксидант. Има много фибри, витамин Е, А, В1, В3, В6 и микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Смилането на здравословните семена води до получаването на ленено масло. Най-важните му съставки са омега 3 (60%), омега 6 (20%), омега 9 (10%) и други ненаситени мастни киселини (10%). Омега 3 киселините присъстват в изобилие само в рибеното и в лененото масло, затова специфичната им миризма е гаранция за качество. Лененото масло от стари времена е лек за най-различни болежки. Препоръчва се при диабет, стомашни проблеми и киселини. Пази сърцето, намалява холестерола и високото кръвно налягане. Помага на чревния тракт, бъбреците, жлъчката. Не се препоръчва обаче при диария.

Лененото масло дава и добро настроение на дамите, тъй като облекчава пременструалния синдром и менопаузата. Маслото има нужда от натрупване в организма, за да покаже чудодейните си свойства. Може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед, плодове или сиропи.Лененото масло има мек вкус, който го прави подходящ дресинг за салати. Достатъчно е да се консумират по 1-2 супени лъжици ленено масло дневно към салати или ястия, за да бъде снабден организмът с нужните му вещества. То обаче не трябва да се подлага на високи температури при готвене. Въпреки богатството си на мазнини, от лененото масло се слабее. Диетолозите съветват при затлъстяване да се пие отвара от ленено семе три пъти дневно половин час преди хранене. Десетки са рецептите за диети, като най-популярната е да се хапва нискомаслено кисело мляко с ленено семе.

Лененото масло разкрасява и подмладява. То помага на кожата при акне, екземи, псориазис, слънчево изгаряне и розацея. Маслото от ленено семе предотвратява преждевременното стареене, намалява зачервяването и чувството на опънатост. Заздравява стените на капилярите и подобрява защитния механизъм на кожата. Маска за лице се прави от 3 лъжички изцедено кисело мляко и една ленено масло. Сместа стои върху лицето 20 минути и се изплаква с хладка вода. Една от най-бързите и лесни рецепти за подмладяване на лицето и шията е една лъжица мед и две ленено масло. Маската е много подходяща за суха и лющеща се кожа, а ексфолиращият й ефект помага за почистването от замърсявания и комедони. Лененото масло стимулира здравината на космените фоликули и косата расте по-бързо и по-здрава. Освен да се консумира ленено масло, косата може да се масажира с него десетина минутки веднъж седмично. Така се стимулира кръвообращението на скалпа, помага и срещу косопад.

Много козметични продукти за коса залагат на лененото масло като ценна съставка, продават се и например специални кристали за изтощена и цъфтяща коса. Лененото масло заздравява и ноктите. Смесват се равни части лимонов сок, ленено масло, един жълтък и мед. Маската се нанася един час преди лягане и задължително се слагат ръкавици на ръцете.Лененото масло е нетрайно. Препоръчително е да се купува в малки количества, да се съхранява в тъмен съд в хладилника до два месеца след отварянето. Най-качествено ленено масло е произведеното при ниска температура чрез т.нар. студено пресоване. Тъмната опаковка е почти задължителна. Лененото масло се предлага в течно състояние и на капсули. Продава се в аптеките и магазините за здравословни продукти на достъпни цени.
При многобройните си чудодейни свойства обаче лененото масло не се препоръчва за бременни, а всички останали е добре да се консултират с лекар, преди да започнат да го употребяват.

Коментари