Публикация

Оперативното отстраняване на камъните в жлъчния мехур е единственото възможно лечение на заболяването

Един от пионерите в лапароскопската хирургия е д-р Анатоли Карашмалъков,началник на Хирургично отделение в МБАЛ „Дева Мария“, Бургас.


Жлъчно-каменната болест (холелитиаза) е много често заболяване. То се среща по-често при жените (при всяка пета жена над 40 години се образуват жлъчни камъни). Мъжете боледуват по-рядко, но по-тежко и с по-чести усложнения.

Жлъчните камъни са частици твърда материя, които се образуват в жлъчния мехур. С времето някои достигат големи размери. В много случаи жлъчнокаменната болест може да протече без сериозни клинични оплаквания и диагнозата да се постави случайно, най-често при ехографско изследване на коремните органи по повод на друго заболяване. В тези случаи се говори за “няма” или малкосимптомна холелитиаза.
Жлъчна криза се наблюдава, когато камък запуши изхода на жлъчния мехур и жлъчката не може да го напусне. Обикновено се започва с внезапна силна болка в горната половина на корема. Продължава от 20 - 30 минути до няколко часа.
Болката може да се разпространи вдясно към гърба и дясното рамо, да е придружена от гадене или повръщане. Често кризите се повтарят през различни периоди от време - седмици, месеци или години. Запушването на изхода на жлъчния мехур от камък води до възпалението му наречено холецистит. Той може да протече остро и да се наложи отстраняване на мехура по спешност поради опасност от развитие на перитонит. Много по-често възниква хронично възпаление на жлъчния мехур - хроничен холецистит, с предпоставка за множество усложнения.

Камъкът може да изпадне и в жлъчния канал, който свързва мехура с дванадестопръстника. Това сериозно усложнение, наречено холедохолитиаза, пречи на изтичането на жлъчка и води до жълтеница, възпаление на жлъчните канали – холангит и възпаление на задстомашната жлеза - панкреатит.
При насочено търсене на жлъчни камъни се извършва ехографско изследване на корема, при което се получава образ на органите в него с помощта на ултразвукови вълни.

Лечението на жлъчно-каменната болест е оперативно и няма алтернатива. Лапароскопската холецистектомия (безкръвна операция) е правилният ход за лечение на заболяването Често срещаното „още не си за операция” е лишен от смисъл и безотговорен съвет, даван от хора без необходимата компетентност. Лечението е закъсняло, когато се стигне до усложненията на заболяването, описани по-горе. Също толкова безотговорни и опасни са съветите за „стапяне” и „изхвърляне” на камъните, защото освен, че са неефективни, могат да доведат до сериозни усложнения. Броят и размера на камъните е без значение за определяне на поведението. И единствен малък камък от 2-3mm може да причини животозаплашващи усложнения. Лапароскопското отстраняване на жлъчния мехур е стандарт за лечението на жлъчно-каменната болест от 1992г., като през последните години се развиват методи за постигане на по-малка травматичност. Нов метод в тази посока е лапароскопската хирургия през единствен разрез направен в границите на пъпния пръстен – трансумниликална лапароскопска холецистектомия.

Един от пионерите в този иновативен метод е д-р Анатоли Карашмалъков, който го прилага за първи път в университетската болница в Стара Загора. От май месец тази година републиканският консултант по хирургия е началник на едноименното отделение в МБАЛ „Дева Мария“, Бургас. Известният хирург вече е достъпен за бургазлии и всеки, имащ нужда от специализираната му помощ може да го открие в болницата във Ветрен.

Час за преглед може да се запази на тел: 056/896262

Коментари