Публикация

Кардиолозите и БЧК заедно в кампания за здрави сърца

С лекция за здравословен начин на живот и демонстрация за оказване на първа помощ за учениците от Италианския лицей бе даден старт на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето 29 септември.


С лекция за здравословен начин на живот и демонстрация за оказване на първа помощ за учениците от Италианския лицей бе даден старт на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето 29 септември. Глобалната кампания се организира ежегодно в България от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с Български червен кръст (БЧК). Тази година фокусът на Световния ден на сърцето е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

„Искаме да обърнем вниамние на учениците как може да избягват вредните навици и да играят и живеят здравословно, без това да ги лишава от щастливо детство“, каза доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България. „Изключително важно е да обърнем внимание и на институциите, и на родителите, и на самите деца, че начинът на живот определя здравословното ни състояние. Затова настояваме децата да бъдат опазени от тютюнев дим, в домовете и училищата да има повече здравословна храна – повече плодове, по-малко полуфабрикати, да ги пазим от стрес, да ги насърчаваме да спортуват и да им създадем привлекателни условия за това“, допълни още той. 

За да повиши информираността за вредните фактори и да покаже начини за превенцията им на учениците ДКБ и БЧК организираха образователната лекция и демонстрации по оказване на първа помощ и работа с дефибрилатор. Демонстрацията бе проведена от д-р Пенчо Пенчев от БЧК. Монтирането на дефибрилатори на обществени места и обучаването на широк кръг от хора, които да оказват първа помощ при сърдечни удари, е една от каузите на ДКБ и БЧК, с които могат да бъдат спасявани стотици животи годишно.

„Не случайно точно тук в училище ви говорим за тази инициативата, която сме стартирали съвместно с БЧК. Едно от основните места, където се монтират такива уреди са имено училищата. На последния конгрес по кардиология, на който присъствах, видяхме демонстрация, при която повече от 2 000 деца участваха в обучение за даване на първа помощ при спешни състояния и съответно за употреба на такива дефибрилатори. Сигурен съм, че ще успеем в тази си инициатива и наистина ще се пристъпи към реализиране на плана, който сме изработили за превенция, лечение и предотвратяване на внезапна сърдечна смърт” – каза още доц. Иво Петров.

Д-р Надежда Тодоровска – зам. генерален директор на БЧК, заяви пред децата, че е „от първостепенна важност да се възстанови по най-бързия начин сърдечният ритъм на пострадал. Всеки един от нас може сам да направи своя избор, да знае, да може и да окаже първа помощ на човек със сърдечен арест. Но тези, които го направят, се превръщат в съвременните герои на българското общество. Защото първата помощ е за всеки и навсякъде и реално дава шанс за живот в първите пет минути след инцидента.“

След лекцията д-р Тодоровска награди учениците от 7 клас на Италианския лицей за финансовата помощ, която са събрали и дарили за пострадалите от наводненията в България през лятото. За същото диплома получиха и от ДКБ. 

Част от тазгодишната кампания за Деня на сърцето е и инициативата на ДКБ във Фейсбук „Поздрав от сърце“ – доброволците на дружеството снимат деца и възрастни с рамки във формата на сърца. Снимките се качват във Фейсбук страницата на Дружеството, а целта е заснетите да споделят снимката в профила на свой близък и по този начин да го поздравят „от сърце“ и да му обърнат внимание върху начините за предпазване от сърдечни болести.

На 29 септември целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании. В България студенти от МУ-София, подкрепени от ДКБ и младежката структура на БЧК, организират инициатива, с която целят популяризират движението, като основен метод за превенция за здраво сърце. Идеята на организаторите е да отправят различни предизвикателства към минаващите хора, да извършат конкретна физически дейност, за което ще получат подарък. Събитието ще се състои от 12.00 до 13.30 часа в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша” откъм бул. „Патриарх Евтимий.”

Темата за сърдечно-съдовите заболявания и най-новите достижения в кардиологичната наука ще бъдат дискутирани от кардиолози от България, Европа и света по време на предстоящия 14-и Национален конгрес по кардиология – най-големия научен форум в България, който ще се проведе от 2 до 5 октомври 2014 г. в к.к. Златни пясъци.

Коментари