Публикация

Уникална операция на колянна става извършиха в Университетската клиника по ортопедия и травматология в Плевен

Методът е алтернатива на рутинното колянно ендопротезиране при селектирани случаи


Екип на Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, ръководен от доц. Вихър Ковачев – ръководител катедра и д-р Христо Гигов – главен асистент, извърши първата в България и Източна Европа оперативна интервенция по поставяне на течен имплант в дегенеративна колянна става, съобщиха от превенската клиника.

Това е нов, високотехнологичен и иновативен метод, разработен от екипа на д-р Дювал в Квебек Канада.

Методът е алтернатива на рутинното колянно ендопротезиране при селектирани случаи. Хирургичната техника е индицирана и при пресни травматични хондрални дефекти при което отпада нуждата от повторни планирани реконструктивни процедури. Хирургичната интервенция е минимално инвазивна, като по този начин се свеждат до минимум рисковете от ранни и късни компликации – емболия, инфекция, сърдечносъдови усложнения, разхлабване и смяна на протезата. Новият метод представлява имплантиране на специфичен биотермохидрогел, които покрива хрущялните дефекти и преструктурира запазения ставен хрущял. Методът е разработен преди две години и поради своите добри клинични резултати е широко използван в САЩ и Канада – над 30 000 процедури годишно.

Коментари

Lidiq Lidiq
24 дек 2019 15:06

Искам да оставя мнение за доктор Христо Гигов. Имах операция при него в Ортопедията в Град Плевен. Доктор Гигов беше много внимателен и ми отдели нужното време, за да съм спокойна и да разбера как ще се процедира по време на операцията и какво е нужно от мен за бързо възстановяване след нея. Искрено благодаря.