Публикация

Проф. Нери Лауфер в Пловдив: Ин витрото не бива да се отлага във времето

Доказаният авторитет в асистираната репродукция е помогнал да се родят над 10 000 деца в света


Високият професионализъм и висок клас апаратура в „New Life”, ангажираността на българската държава къмизграждането на ин витро центрове и асистираната репродукция, както и признателността на Израел към българския народ са факторите, които ме накараха да се присъединя към проекта за изграждането на най-новия център в Пловдив „New Life” в Пловдив.

Това заяви на нарочна пресконференция пред българските медии в града под тепетата безспорният авторитет в областта на асистираната репродукция и един от първите лекари, реализирали успешно човешко ин витро в света проф. Нери Лауфер. Изтъкнатият специалист, който консултира редица престижни ин витро центрове в САЩ, Европа и Израел пристигна в Пловдив днес. Проф. Лауфер потвърди пред медиите, че се присъединява към проекта на „New Life” и ще консултира екипа му. Д-р Добринка Петрова е медицински управител на най-новия ин витро център, водещите български специалисти д-р Георги Крумов, д-р Васил Даскалов, доц. Румен Димитров са средимената в екипа на „New Life”.

Ин витрото е чудесна възможност, но не бива да се отлага във времето – тя е пряко зависима от възрастта на жената, каза професорът, помогнал за 40 години високоспециализирана помощ да се родят около 10 000 бебета. Проф. Лауфер посочи, че в Израел всяка жена след 35 години се пренасочва към ин витро процедура.

Демографският проблем, повсевместен за Западна Европа- еманципирането на жените и в посока на професионална реализация и кариера, и отлагането на раждането на първо дете са сред факторите за репродуктивните проблеми, посочи специалистът. Това отлагане е вече между 5 и 7 години – ако преди среднатаза първо дете е била 25 – 26 години, днес тя е 32 години, дори до 40. Вторият фактор, който обсуславя една подобна ситуация е повишаването на жизнения стандарт – все повече хора смятат, че за да родят дете трябва да му създадат нужните условия и отлагат това във времето.

В отговор на журналистически въпрос проф. Нери Лауфер посочи, че горната граница на възрастта за ин витро процедура е 45 години, в Англия тя е 43. По отношение на сурогатното майчинство той заяви, че в Израел процедурата по определяне е изключително прицизна и прозрачна – след обследване на физическите и психологически характеристики на сурогатната майка, - тя преминава за одобрение пред специална комисия към здравното министерство.

Процесът ин витро не е толкова дълъг, но има определени стъпки, които трябва да се следват – хората обаче, трябва за знаят, че успеваемостта изключително зависи от възрастта. Ако при двойки до 40 години – процентът на ,успеваемост е 50,над 40 години е 15-20 %, а над 45 – много малък, посочи още проф. Лауфер.

Изтъкнатият световен специалист ще консултира екипа на „New Life” в Деня на отворените врати на 27 септември, обявени в ин витро болницата.

Коментари