Публикация

Децата три пъти на очен лекар до първи клас

Профилактичната схема ще осигури ранна диагностика на мързеливото око и ще предотврати тежкото лечение след това, твърди проф. Ива Петкова, национален консултант по офталмология


Малките българчета да имат задължителен консулт с офталмолог три пъти, преди да са станали ученици в I клас. Това предложение ще внесе в НЗОК и МЗ Българското дружество по офталмология, обяви на XI  конгрес на дружеството националният консултант по офталмология проф. Ива Петкова. Първият преглед е заложен, когато детето е на възраст между 6 и 12 месеца, вторият – на 3 годинки, а третият – преди първи клас. Това е най-ефективният алгоритъм, който би позвалил ранна диагностика на мързеливо око и би спестил дългото и тежко лечение на това заболяване, когато то бъде открито късно, обясни пред екипа на Credoweb.bg проф. Петкова. Тя е част от екипа, който разработва алгоритмите за диагностика, терапия и лечение на офталмологичните заболявания.

В пакета от правила, които водещите български офталмолози подготвят по молба на НЗОК и МЗ, са заложени и усложненията, които диабетът нанася на зрението. Предвижда се профилактичен преглед след 7-ата година от откриването на диабета, а при тип 1 – всяка година. При усложнения се планират конкретни действия, обясни проф. Петкова.

Националният консултант по офталмология признава, че в момента се залагат рамките на алгоритмите в офталмологията, а на следващ етап те ще бъдат изпълвани със съдържание до детайли.

Коментари

Крайно време беше някой да помисли за това. Дано Ива Петкова успее да се пребори. За какви ли не простотии се намират пари в тази държава, но не и за това, което е толкова важно....