Публикация

Децата три пъти на очен лекар до първи клас

Профилактичната схема ще осигури ранна диагностика на мързеливото око и ще предотврати тежкото лечение след това, твърди проф. Ива Петкова, национален консултант по офталмология


Малките българчета да имат задължителен консулт с офталмолог три пъти, преди да са станали ученици в I клас. Това предложение ще внесе в НЗОК и МЗ Българското дружество по офталмология, обяви на XI  конгрес на дружеството националният консултант по офталмология проф. Ива Петкова. Първият преглед е заложен, когато детето е на възраст между 6 и 12 месеца, вторият – на 3 годинки, а третият – преди първи клас. Това е най-ефективният алгоритъм, който би позвалил ранна диагностика на мързеливо око и би спестил дългото и тежко лечение на това заболяване, когато то бъде открито късно, обясни пред екипа на Credoweb.bg проф. Петкова. Тя е част от екипа, който разработва алгоритмите за диагностика, терапия и лечение на офталмологичните заболявания.

В пакета от правила, които водещите български офталмолози подготвят по молба на НЗОК и МЗ, са заложени и усложненията, които диабетът нанася на зрението. Предвижда се профилактичен преглед след 7-ата година от откриването на диабета, а при тип 1 – всяка година. При усложнения се планират конкретни действия, обясни проф. Петкова.

Националният консултант по офталмология признава, че в момента се залагат рамките на алгоритмите в офталмологията, а на следващ етап те ще бъдат изпълвани със съдържание до детайли.

" }-->

Коментари

Крайно време беше някой да помисли за това. Дано Ива Петкова успее да се пребори. За какви ли не простотии се намират пари в тази държава, но не и за това, което е толкова важно....