Публикация

Прехранването с месни храни увеличава раковите заболявания

Интервю с проф. Красимир Мурджев, дм

 

Вредният навик стимулира отделянето на жлъчка в по-големи количества и при метаболизма в червата се отделят продукти, доказано канцерогенни.

 

- Проф. Мурджев, запазва ли се печалната тенденция за нарастване на злокачествените заболявания у нас?

- Да, и за съжаление тя става все по-ясна и отчетлива, за което говорят и статистическите данни от последните 10-15 години. През 2000 г. заболелите от рак у нас общо са били 3070 на 100 хил. души население, а през миналата година са 3703. Жените най-често боледуват от онкологични заболявания на млечната жлеза - 1250 на 100 хил. души, а при мъжете засегнати са органите от стомашно-чревния тракт и белият дроб. В последно време се забелязва увеличение на случаите на меланом - рак на кожата.

- Какви са причините, след като толкова много се говори за рисковите фактори, водещи до това заболяване? Хората не взимат ли мерки, не се ли предпазват?

- Наистина в публичното пространство доста се говори например, че прекомерната експозиция на слънчева светлина, особено в часовете между 12 и 16 ч., е изключително опасна. Хората със светла кожа, с лунички, петна, бенки са застрашени дори и от горещините. Колегите непрекъснато отправят предупреждения, че през зимата не бива да се прекалява и със солариумите. Ако се съди по резултатите обаче, явно малка част от пациентите се вслушват в съветите ни.

- Вероятно за рака на храносмилателната система причината е в некачествените продукти, които консумираме.

- Проблемът е повече в навиците на хранене. Установено е, че прехранването с месни храни стимулира отделянето на жлъчка в по-големи количества и при метаболизма в червата се отделят продукти, доказано канцерогенни.

Инфекция с хеликобактер пилори в стомаха, водеща до възникване на язва, причинява и рак. Терапията се провежда със специфични антибиотични курсове за унищожаване на причинителя.

Също така нитритите от храната с амините в стомаха образуват нитрозамини и това често води до онкологични заболявания. Те са резултат от повишеното съдържание на азотни торове в почвата, но също и при някои специфични обработки на храните - при пушени меса. Затова трябва да сме много внимателни с консумацията и по-специално с нейната продължителност.

Нитрозамини се получават и при термична обработка на храните - пържене с палмова мазнина, защото се ползва многократно и е пълна с парафин. Ето защо в някои страни е забранена за употреба.

- Вие сте професор по гръдна хирургия. Много хора, страхувайки се от рак на белия дроб, посегнаха към електронните цигари, но се оказа, че правят нова грешка. Така ли е?

- Действително основа причина за появата на белодробни онкологични заболявания е тютюнопушенето. Катранът, който се съдържа в листата на тютюневите листа, е богат на нитрозамини и други ароматни производни, които са основна причина за преканцерозите. Никотинът води до пристрастяване и така и катранът се поема все по-често и в по-големи количества. Не може да се пренебрегнат и екологичните фактори, като мръсния въздух.

Когато възниква идеята за електронните цигари, тя е предвиждала в ампулата да се влага много никотин, но без катран. За съжаление се оказва, че методите на пречистване не са ефикасни и почти няма видове електронни цигари без вредния катран и ароматни производни. Затова Световната здравна организация е против употребата им, тъй като досега няма ясни аргументи, че превъзхождат в здравословно отношение обикновените.

- Вие бяхте народен представител в 42-рото Народно събрание, работихте в здравната комисия на парламента. Адекватни ли са профилактичните програми спрямо българското население?

- Напълно адекватни са, но не са достатъчни, защото не обхващат всички рискови групи от населението. Ефективни бяха мерките срещу рак на маточната шийка с ваксина, както и работата по проекта "Спри и се прегледай“. Необходимо е обаче да се заделят повече средства за профилактика в доболничната помощ. Преди това обаче трябва да се изготви стройна дългосрочна стратегия, която изисква създаване и въвеждане на електронно здравеопазване и електронна пациентска здравна карта. Това ще позволи рисковите групи да бъдат обхванати по-лесно и ще бъдат задължени да преминават профилактични прегледи и скринингови изследвания, заплащани от НЗОК, Министерството на здравеопазването и еврофондовете. Ако пациентът откаже да бъде включен в задължителните мерки, да бъде санкциониран.

Коментари

Полезна статия :)