Публикация

29 септември - Световен ден на сърцето

На 29 септември целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.


На 29 септември целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.

По обед в понеделник студенти от МУ-София, подкрепени от Дружество на кардиолозите (ДКБ) и младежката структура на БЧК, организират инициатива, с която целят популяризират движението, като основен метод за превенция за здраво сърце. Идеята на организаторите е да отправят различни предизвикателства към минаващите хора, да извършат конкретна физически дейност, за което ще получат подарък.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%.

Така ¼ от засегнатите умират, а останалите, които оживяват най-често са тежко инвалидизирани. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред гилдията на лекари има хора, които пушат.

източник: http://healthy.actualno.com/Svetoven-den-na-syrceto-news_52102.html

Коментари