Публикация

Някои лекарства може да предизвикат тежък гастрит

Статистиката сочи, че около 80% от хроничните гастрити са предизвикани от инфекция с helicobacter pylori


Гастритите спадат към групата на заболяванията, които поразяват лигавицата на стомаха. В зависимост от начина, по който настъпват и протичат, медицината ги класифицира като остри и хронични. Острата форма се наблюдава по-рядко и обикновено е резултат от употребата на лекарства или на остро настъпило възпаление на лигавицата на стомаха. В по-редки случаи (обикновено погрешка) може да се дължи на прием на някакви каустични вещества, които обикновено са основи или киселини. Хроничните гастрити са по-разпространени, продължават по-дълго и не настъпват толкова остро. Те могат да бъдат класифицирани според положението им в стомаха и според тяхната етиология – антрален, корпусен, пангастрит. 

Статистиката сочи, че около 80% от хроничните гастрити са предизвикани от инфекция с helicobacter pylori. Този бактерий е открит сравнително скоро, което донесе Нобелова награда на австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал. Преди това никой не е предполагал, че при високата киселинност в стомаха е възможно да съществува организъм, който да си създаде условия и защитни механизми, и да се размножава. Впоследствие става ясно,че helicobacter pylori има основна роля в патогенезата както на хроничните гастрити, така и на последващи усложнения - ерозии, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника. По тази причина язвената болест може да бъде определена като усложнение на хроничния гастрит с инфекция с helicobacter pylori.

По-рядко се наблюдава т. нар. атрофичен гастрит, който е свързан с атрофия на лигавицата. При тази форма също не е изключена инфекция с helicobacter pylori. Основен проблем е, че при пациентите с тази диагноза резорбцията на витамин В12 е много ниска. Витамин В12 има съществена роля в образуването на кръвните клетки и когато намалее, обикновено се развива анемия. Затова болните често пъти първо се обръщат към хематолог. След като се запознае с изследванията, за колегата не представлява проблем да установи, че пациентът се нуждае от гастроентеролог.

Златен стандарт в диагностиката на всички видове гастрити е гастроскопията. Това е най-информативният метод, чрез който се установяват заболяванията на хранопровода, на стомаха и на дванадесетопръстника. Изследването показва всички морфологични промени в стомаха, включително и наличието на гастрит. На тази база се правят и различните класификации, като се описва видът на лигавицата – еритемна, покрита с ерозии, отточна. Това предопределя и наименованията на гастритите от морфологична гледна точка – ериматозен, ерозивен.

Важен елемент от диагностичния процес е вземането на биопсия, която да покаже пълната картина и степента на развитие на заболяването – тежест на възпалението, наличие на други проблеми, количеството на инфекция (ако има такава) с helicobacter pylori. Двете изследвания определят и по-нататъшния подход към болния.

Гастритът, предизвикан от helicobacter pylori, налага лечение с повече от един антибиотик в комбинация с медикамент, който намалява киселинността на стомаха – т. нар. инхибитори на протонната помпа.

Съществуват и някои по-редки форми като еозинофилния гастрит, при които се прилагат имуносупресори или кортикостероиди. Не винаги ефектът от тези медикаменти е достатъчно задоволителен, но все пак става дума едва за около 1% от всички гастрити.

При ерозивни форми на гастрит винаги съществува риск от кървене. Когато кръвта мине през целия гастроинтестинален тракт, изпражненията обикновено са кашави (може да се стигне дори до диария), лъскави, черни и изключително зловонни. При този симптомстомахът веднага трябва да бъде прегледан. Златно правило е, че винаги при кървене първо се изследва стомахът.

Много често възрастни хора с атрофичен гастрит приемат медикаменти на основата на ацетилсалициловата киселина, които имат както противовъзпалителна, така и много други протективни функции. В същото време обаче като инхибитори на ензима циклооксигеназа, тези препарати поразяват лигавицата на стомаха и смущават нормалните механизми за протекция й – продължителният прием може да доведе до тежки гастрити със сериозни ерозии.На практика нестероидните противовъзпалителни средства могат да доведат до тежък гастрит. Добре е болните, които приемат такива лекарства, e да прилагат лечение като при гастрит, дори да нямат оплаквания. По този начин ще се намали киселинността в стомаха и ще бъдат избегнати евентуални усложнения.

През последните години разбирането за диетичния режим при гастрит се промени. С въвеждането на инхибиторите на протонната помпа се увеличиха храните, които е допустимо пациентът да приема. Въпреки това обаче не се препоръчват пържено илюто. Добре е също така човек да спазва хранителен режим - три пъти на денс две подкрепителни хранения, катовечерята трябва да е най-лека. Правилната диета може да предпази не само от гастрит, но се отразява благоприятно на целия организъм. 

Коментари