Публикация

На Конгреса на кардиолозите ще бъдат представени новости в лечението на сърдечната недостатъчност (ВИДЕО)

Доц. Иво Петров подчертава значението на профилактиката и добрия контрол на сърдечно-съдовите заболявания


На 2 октомври 2014 г. се открива XIV Национален кардиологичен конгрес, където ще участват над 1100 български лекари. Очакват се делегати от 16 страни. Гости са настоящият председател на Европейското кардиологично дружество Фаусто Ферес и следващият - Джером Бакс, председателят на руското и хърватското дружество по кардиология и други. Темите и новостите са много, ще бъдат представени най-новите научни съобщения от приключилия наскоро Европейски конгрес по кардиология. 

На Конгреса ще бъдат представени новости в медикаментозната терапия на сърдечната недостатъчност, за имплантирането на устройства за ритъмни нарушения, за методиката на перкутанно имплантиране на клапи.

Заради кризата у нас не е лесно да се въвеждат нови методи. Новите технологии в кардиологията са важни, но по-добре е да се наблегне на профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, вместо да се харчат пари за скъпи манипулации, казва доц. Иво Петров от „Сити Клиник”. Рисковите фактори са ясни - пушене, кръвно, диабет, обездвижване и неправилно хранене. Като добавим и това, че сме застаряваща нация, ясно е защо българите умират най-често от инфаркт и инсулт. При хроничните заболявания като хипертония, диабет няма пълно излекуване. Затова текущият контрол е жизнено важен. Сътрудничеството между доболнична и болнична помощ може да се организира по-добре. В много случаи не се налага пациентите да бъдат хоспитализирани, тъй като няма нужда от това, липсват достатъчно индикации. Голяма част от диагностиката и терапията може да се осъществява на доболнично ниво. Пациентът трябва да постъпва в болницата, за да има реална промяна в здравния статус, а не просто да полежи, за да бъде наблюдаван, заяви доц. Петров. Не е необходимо един пациент да влиза в болница, за да се установи, че е здрав.

Гледайте и видео интервюто с доц. Иво Петров (горе) за акцентите на предстоящия Конгрес. Научната програма можете да видите тук.

Коментари