Публикация

Лечението на Розацея изисква много търпение от страна на болните и лекаря.

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата най-често на лицето и деколтето, но съществуват и усложнения,които могат да причинят слепота.


Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата най-често на лицето и деколтето,изразяващо се в зачервяване, поява на разширени повърхностни кръвоносни съдове и наличие на червени папули , понякога с гноевиден секрет.Започва най-често между 30-40 г. и достига своя връх към 50-ата година и при двата пола. Жените боледуват по-често, но при мъжете заболяването протича по-тежко. Засяга предимно хора със светла кожа, руси и с червени коси, сини очи, лунички - т. нар. келтски тип. При мъжете с хронично протичане носът се уголемява, кожата му става като портокалова кора. Заболяването се влошава при професии , свързани с излагане на резки атмосферни влияния, най-вече топлинни въздействия / готвачи , леяри , в цехове с горещ микроклимат , доменни пещи/ и от дълъг престой пред компютъра. При голяма част от болните от розацея в стомаха се открива Helikobacter pylori, koйто се обвинява като причинител на стомашната язва. При повечето жени се откриват хормонални и ендокринни смущения - заболяването често започва по време на климакса. Допускат се наследствени фактори, злоупотреба с пикантни храни: люто , кисело , кафе , алкохол, прием на вазодилататори. Напоследък в мастните жлези на лицето у пациенти бе открито по-голямо количество от микроскопичния кърлеж Demodex folliculorum, който е част от нормалната кожна флора. Предполага се, че той причинява дразнене и възпаление, които предизвикват болестта. Розацеята често се явява на фона на кожа с данни за мазна или суха себорея.

В развитието на розацеята се наблюдават индивидуални различия. Обикновено протича в няколко стадия:

Първи стадий - наблюдават се краткотрайни зачервявания на носа, челото, бузите, брадата, а понякога и на цялото лице, врата и деколтето. Понякога зачервените участъци са оточни, но на допир са хладни.Постепенно зачервяванията се задържат за по-дълго време, стават постоянни, поради трайното разширение на кръвоносните съдове - телеангиектазии. Приливът на кръв в разширените кръвоносни съдове повишава функцията на мастните жлези на кожата, особено при съчетание с мазна себорея. При наличие на суха себорея се наблюдават залющвания и сърбеж. В този стадий заболяването се нарича розацея.

Втори стадий - върху локално променената кожа се появяват червени или розови възелчета, които се инфектират - т. нар. акне- розацея.

Трети стадий - хиперплазия на мастните жлези и разрастване на съединителна тъкан, което води до деформация на отделните участъци на лицето, най- често се деформира носът - т. нар. ринофима. Носът се уголемява и придобива червеникав до лилав отенък. Понякога заболяването обхваща ръба на клепачите и конюнктивата или деколтето, тялото и крайниците.

Съществуват усложнения при Розацеята. Основният риск е свързан с розацейния кератит , иридоциклит , които могат да причинят слепота . Поради това при поражения на очите лечението се провежда едновременно от офталмолог и дерматолог

Основните принципи при лечението на розацеята са:

1. Отстраняване на факторите, поддържащи розацея:избягване на пикантни храни и някои напитки (чесън, оцет, алкохол, кафе, гореща храна), ограничаване на тютюнопушенето; лечение на стомашно-чревните заболявания, сърдечно - съдовите заболявания и на жлезите с вътрешна секреция, хронични възпалителни заболявания - синуити, грануломи; при доказване на Demodex folliculorum се назначават антибиотици за пер орален прием (Тетрациклин, Метронидазол) ; при психичен стрес - седативни препарати; кожата не бива да се излага на слънце

2. От препаратите за локално приложене :предпочитат се индиферентни средства - използват се същите антисеборейни и антибактериални препарати както при лечение на акне, фотозащитни кремове; при инфекция с доказан Demodex folliculorum се прилага локално бензилбензоат 10 %, метронидазол крем ; при инфектирана форма - акне-розацея - локално се прилагат еритромицин, клиндамицин, а при по-тежки случаи и локални ексфолианти (Exfoliac, Scinoren и други); локалното приложение на кортикостероиди също намалява зачервяването и отока при розацея, но прилагането им не се препоръчва, поради бързия рецидив и утежняване на състоянието след спиране на кортикостероидното лечение.

3. Грижите за кожата при розацея въпреки, че съвпадат отчасти с тези при мазна кожа имат някои особености. Тъй като повечето козметични продукти дразнят кожата, водещи фирми за медицинска козметика са разработили специални серии за розацея. Не се използват скрабове, пилинг - маски и процедури, свързани с рязко затоплене и охлаждане на кожата. Козметичните продукти трябва да са от индиферентен тип и да не съдържат алкохол.

4. Ринофимата се отстранява чрез хирургично лечение, с помощта на лазер или елекрокоагулация. Дермоабразиото помага за отстраняване на белезите. За предпазване от рецидиви са много важни диетата и профилактичните мерки. Да не се консумират горещи напитки, пикантни храни и алкохол. През лятото да се избягва директното слънчево облъчване, а през зимата не бива да се стои на студ и вятър. Не се препоръчват козметични процедури като топла парна баня и масаж. Прави се криомасаж с течен азот.

Особено внимание налага лечението на розацейния кератит.

Лечението изисква много търпение от страна на болните и лекаря. Подобрението не настъпва веднага, което понякога кара пациента да го прекрати предсрочно.

Коментари