Публикация

ПО-ДОБРЕ ЕДНОКРАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ СЪС СКЕНЕР, А НЕ ХОДЕНЕ ПО СПЕЦИАЛИСТИ

Д-р Лъчезар Савов, завеждащ отделение компютърна и образна диагностика в кардио център „Понтика”: "Скенерът в кардио център „Понтика” е от най-нова генерация. За пределите на страната и най-вече за югоизточна България е най- добрият и пациентите трябва да знаят този факт."


Дозата на облъчване със скенера, последно поколение на „Дженерал електрик” 64 слайсов мулти детекторен компютърен томограф, е понижена до минимум. Компютъртомографските изследвания са много по-сериозни и доказващи състоянието на пациентите и много по-щадящи. От тях лекарят получава ясна представа за състоянието на самия болен орган, неговото кръвоснабдяване, функционалността му и патологичните процеси, свързани с основния процес, откъдето е започнало заболяването. Крайно време е пациентите да помислят за себе си и за това какво ще им спести едно такова изследване, подчертава д- р Савов.

Липсата на голяма доза лъчение при нашите изследвания води до здраве за пациентите. Много често, например при проблеми в белия дроб, те биват подлагани в продължение на няколко месеца на многократни рентгенографии, които за жалост превишават прага на допустимата доза облъчване, а и не могат да дадат с такава точност и прецизност, както скенера ,информация за заболяването.

Изключително важно е, пациентите да знаят, че получават надеждна информация, без да се подлагат на рисково изследване. В някои здравни заведения има апаратура от 50-те години, която за разлика от нашия скенер не отчита необходимата доза на облъчване и е откровено опасна.

Много пациенти идват сами, защото вече са били тук или техни близки са били наши пациенти или затова, че ме познават лично, тъй като аз 35 г. работя само образна диагностика. Голяма част от колегите насочват пациенти към нас, защото все още има доста изследвания, които другаде, въпреки внесената нова апаратура, не се правят.

Апаратът предлага възможности за прецизни изследвания на съдове, паренхимни органи, главен мозък, костна система, на всички заболявания, които при по-нисък клас скенери не могат да бъдат разпознати и установени. Той дава възможност за репродукция на органите в 3D, тоест възможност за пространствено изображение на патологичния процес. Това е особено важно за самите хирурзи при предстоящи операции. Изследванията са много по- натоварващи за лекаря, който ги прави, защото изискват повече време за обработка на суровите данни, но ползата за пациента е огромна и несравнима с други такива.

Никъде другаде в Бургас и региона не се правят съдови изследвания, освен при нас, уточнява д-р Савов. Всички пациенти на съдовите отделения от града и окръга се преглеждат в „Понтика”. Обхванати са пациенти от Ямбол и Сливен, дори в Стара Загора нямат скенер с такива възможности като този в кардио болницата.

Въпреки че не работим по здравна каса, цените са съизмерими с тези на другите апарати, но резултатите- в пъти по-точни и прецизни. Радвам се, че хората от Бургас и региона разбраха предимството да се преглеждат тук, у дома, а не да пътуват до София, или в чужбина.Прецизността на нашия скенер го нарежда сред най добрите подобни апарати в страната и чужбина. Смятам, че за здравето си човек трябва да направи всичко възможно, за да бъде добре- препоръчвам еднократно изследване с нашия скенер, което ще бъде прецизно и меродавно, а не ходене по различни специалисти и изследвания.Сметката за тях със сигурност ще е по-висока, отколкото тази за компютърния томограф”- допълва специалистът.

Доктор Савов е уверен, че тази тенденция ще продължи и дава пример с белодробна тромбемболия, която е животозастрашаващо заболяване и пояснява, че освен със скенера в „Понтика” няма къде другаде да се докаже тази диагноза.

„Колегите медици имаха възможност да направят разликата между изследванията на различните компютърни томографи в града , между нашите и тези на другите болници и поради това нарасна обемът на работата ни. При нас единствено изследването се получава и на филмов носител. Диагностиката, която е десетки пъти по- прецизна от където и да е другаде в региона накара все повече лекари да насочват пациентите си към нас.Разбира се важен е и субективният фактор и мога да подчертая, че специалистите, които работим тук сме преминали курсове и квалификации, имаме опита, който ни прави съизмерими с най- добрите в страната.”- допълва лекарят.

Коментари