Публикация

​Три дни организират безплатни прегледи за ревматоиден артрит

12 октомври е обявен за Световен ден за борба с ревматоидния артрит. По този повод на 6, 7 и 8 октомври, от 10 до 12 ч., специалистът по ревматология д-р Тихомир Горчев от ВМА-МБАЛ-Плевен, организира безплатни прегледи за пациенти.


Три дни организират безплатни прегледи за ревматоиден артрит

Във Военна болница в Плевен пациентите ще бъдат консултирани от ревматолог

12 октомври е обявен за Световен ден за борба с ревматоидния артрит. По този повод на 6, 7 и 8 октомври, от 10 до 12 ч., специалистът по ревматология д-р Тихомир Горчев от ВМА-МБАЛ-Плевен, организира безплатни прегледи за пациенти.

Нужно е желаещите да се запишат предварително на телефон 064/ 890 609. Трябва да се отбележи, че честота на ревматоидния артрит е доста ниска. 0,6 до 1,3 процента от възрастното население в България страда от заболяването или това са около 60 000 пациенти. Огромна част от тях не знаят и не предполагат, че страдат от това заболяване. Хората търпят болката, обикалят по различни специалисти преди да попаднат при ревматолог, за да им се постави правилната диагноза. Добре е, да се знае, че от ревматоиден артрит страдат предимно жени на възраст между 35 и 55 години. Страдат и мъже, но при тях заболяването е по-рядко. Най-честите оплаквания, които може да наведат на мисълта за ревматоиден артрит е сутрешната скованост в ръцете, изпускане на предмети, нарушения в почерка, фините движения и невъзможност да се държи вилица или лъжица. Също така е намален юмручния захват и изпитват трудност при свиване на ръцете в юмрук. Нощната болка е много характерна при това заболяване. Тя често буди пациентите от сън, а болката е силно изразена в ръцете. Макар и по-рядко се засягат и ходилата и пръстите на краката. Оплакванията са придружени и с отоци, зачервяване и болка. Създава се изключителен дискомфорт на пациентите. При дългогодишно нелекуван ревматоиден артрит прогнозата е доста песимистична, а пациентите стават инвалиди, понякога зависими от чужда помощ. Заболяването хване ли се навреме прогнозата е доста оптимистична. Има много модерни и адекватни лекарства, които се покриват от Здравна каса и с тяхна помощ заболяването се под контрол и настъпва ремисия. За да се постави диагноза –ревматоиден артрит, лекарят, който я поставя трябва да е добър специалист, тъй като често заболяването може да се сбърка с артрозна болест. Нужно е да се направи алгоритъм от определени изследвания, които включват рентгенови снимки, ехографско изследване на засегнатите стави, имунологични изследвания, които също са много информативни и показателни, и разбира се стандартни кръвни изследвания. На базата на всички тези изследвания може да се каже каква е диагнозата. Това което е нужно да знаят пациентите, за да се насочат към ревматолог е, че сред симптомите на ревматоидния артрит е сутрешната скованост, продължаваща повече от 30 минути, нощна болка и при покои. Наследствеността също е важен фактор, ако в рода има близък, който е страдал от ставно заболяване ги поставя в рискова група. Жените от 35 до 55 години са най-сериозно застрашената група и е добре те да потърсят консултация със специалист ревматолог. 

" }-->

Коментари

Мая Георгиева
31 окт 2014 23:29

На кого са запотрябвали безплатни прегледи с грешни диагнози, липса на такива или грешно лечение...