Публикация

Голямата простата невинаги е здравен проблем

При диагноза рак на жлезата да не се изпада в паника, лечение има


Размерът на простатата невинаги е критерий за наличие или изключване на заболяване. При някои мъже тя е по-голяма, но това не създава проблем при уриниране. В други случаи обаче жлезата може да бъде по-малка, но да нараства с времето и да притиска пикочния мехур. Тогава е необходимо лечение. Това заяви урологът доц. Цветин Генадиев по време на традиционния Ден на отворените врати, организиран от „Вита Простата Център”. Акцентът на дискусията бе поставен върху два от най-значимите проблеми при мъжете в напреднала възраст - аденом и карцином на простатата. Присъстващите бяха запознати с модерните методи за диагностика и лечение на тези заболявания, както и с възможностите, които центърът предоставя на своите пациенти.

Още в началото на лекцията доц. Генадиев подчерта необходимостта от индивидуален подход към всеки отделен случай. Пълният набор от изследвания ще ни дадат достатъчно информация и ще ни позволят да проследяваме състоянието на пациентите във времето, обясни специалистът. Изследванията включват ехография, ректално туширане, изследване на „туморен маркер” – PSA, урина.

В по-ранните фази на аденом на простатата може да бъде приложено билколечение или медикаментозна терапия. По този начин се забавя или спира развитието на състоянието. При показания за операция има опции. Едната е трансуретрална интервенция (през уретрата), а другата - класическа отворена операция (аденомектомия), която се осъществява лапароскопски само във „Вита Простата Център”. Центърът е първият в страната, който предлага лечение на аденома на простатата чрез Cyber TM Thulium 150 Watt лазер. Предимствата на този метод са минималното кървене, третирането на по-големи простатни жлези, бързо възстановяване на пациентите и кратък болничен престой. Той е подходящ и за възрастни болни с придружаващи заболявания.

Годишните прегледи при уролог - ректално туширане, изследване на PSA и ехография, могат да помогнат карциномът на простатата да бъде установен в ранен стадий. В случай на съмнение след някое от тези изследвания, биопсията е единственият начин за поставяне на точна диагноза. Според доц. Генадиев болните не бива да изпадат в паника или да се избързва с лечението, защото ракът на простатата се развива бавно. За да бъде избрана подходящата терапия, трябва да се наблегне върху индивидуалния подход към пациента, да бъде съобразен стадият на заболяването, както и рискът от неговото развитие, уточни специалистът. Той допълни, че екипът на „Вита Простата Център” прилага успешно един от най-модерните и ефективни ендоскопски методи - лапароскопската радикална простатектомия. 

Коментари

На каква възраст е подходящо мъжете да започнат да си преглеждат простатата?