Публикация

Новото детско отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ приема пациенти от 1 октомври

Към него работи денонощен кабинет за спешни и неотложни случаи. Разполага с 30 легла за малчугани, интензивен сектор и изолатор


Най-новото детско отделение в Пловдив, което бе разкрито в МБАЛ „Централ Хоспитал“, приема пациенти от днес – 1 октомври. Пуснахме педиатрията в началото на учебната година с много обич и с желанието да помогнем на децата, съобщи управителят д-р Заприн Пепелов. Към нея работи и денонощен кабинет за спешни и неотложни случаи.

Избрахме да изградим новото лечебно звено, след като проучихме, че леглата за лечение на малките пациенти в града и региона не достигат, особено през есента и зимата, когато вирусните инфекции са масово явление, добави той.

Педиатричното отделение ще поема случаи от цялата детска патология – чревни инфекции, хранителни интоксикации, ротавируси, алергични заболявания, дихателни болести – ларингити, бронхопневмонии, както и язви, гастрити и др. То разполага с 30 легла, с интензивен сектор за по-тежките случаи и изолатор, ако има съмнения, че малчуганът е с инфекциозно заболяване.

Тукще се лекуват и пациенти с ендокронологични проблеми – диабет, затлъстяване, изоставане в растежа, повишено окосмяване и др. Болницата е обезпечена с широк спектър специалисти в останалите отделения, които по всяко време ще бъдат на разположение за консултации. Ще се приемат деца от 2 до 18 г., част от тях ще има възможност да постъпват и с придружител. Болните ще бъдат настанявани в луксозни стаи с климатици.

За да забравят децата, че са в болница, екипът на „Централ Хоспитал“ е украсил отделението – по стените са любимите герои на малчуганите от детските книжки и филми. Има специален кът за рисуване, а до него и библиотека. Решихме да не купуваме таблети, а да поставим етажерки с литература, защото искаме да запазим любовта на малчуганите към четенето. В отделението е осигурен и безжичен интернет, с който се надяваме да бъдем полезни на родителите, които ще придружават болните малчугани в стационара, отбеляза д-р Пепелов.

Денонощният 24-часов кабинет за спешни и неотложни случаи е изключително необходим на малките пациенти от Пловдив, тъй като сега дежурства се осигуряват само от детска клиника в УМБАЛ „Св. Георги“. Там често има огромно напрежение, струпват се много хора, които чакат с часове за консултации. Болните, които се нуждаят от лечение в стационар, веднага ще бъдат настанявани в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Кабинетът ще има самостоятелен вход и видеонаблюдение.

Въвежда се абонаментно обслужване за децата, което ще гарантира и консултации по домовете.

Екипът на отделението ще прави промоция на детското здраве, като изнася профилактични беседи по училищата след уговорка с директорите.

Коментари