Публикация

Детска дерматология – болест “ръка, крак, уста.”

Симптоми на болестта са висока температура, главоболие, повръщане, отпадналост, неразположение, болки в ушите, зачервено гърло, болезнени мехурчета и язвички по лигавиците на устната и носна кухина и др.


Болестта „ръка, крак, уста” се причинява от ентеровируси от семейство Пикорнавируси. Най-често срещаните причинители са Коксаки А вирус (най-често Коксаки А16) , Ентеровирус 71 (EV 71) и други ентеровируси. Болестта обикновено засяга бебета и малки деца до 2 годишна възраст. Тя е умерено заразна и се разпространява чрез директен контакт със слюнка, секрет от лигавиците или фецес (изпражнения) от инфектирания индивид. Типично за болестта е, че протича под формата на малки епидемии в детските ясли и градини, обикновено по време на летните и есенни месеци. Инкубационният период на болестта е от 3 до 7 дни. По-рядко болестта „ръка, крак, уста” се среща сред възрастните, предимно при тези които са с имунен дефицит.

Симптоми на болестта „ръка, крак, уста”:

Заболяването се представя от широк спектър на клинични прояви. Симптоми на болестта са висока температура, главоболие, повръщане, отпадналост, неразположение, болки в ушите, зачервено гърло, болезнени мехурчета и язвички по лигавиците на устната и носна кухина, обрив по тялото, представен главно от зачервени петна и малки възелчета с големина на лещено зърно, които бързо еволюират в сивкави мехурчета по дланите и стъпалата, понякога и по устните. Отделните мехурчета могат да се слеят и да се разположат по седалището на малките деца. Обривът е рядко сърбящ при децата, но може да бъде придружен от мъчителен сърбеж при възрастните. Друга характерна особеност на болестта е изразената раздразнителност на малките деца, особено прохождащите. Пострадалите губят апетит и често получават диария.В еволюция най-ранният симптом на болестта е повишената температура, често последвана от възпалено гърло. Загуба на апетит и обща отпадналост също могат да бъдат наблюдавани. Между 1-2 дни след началото на температурата се появяват болезнени възпалителни лезии по лигавицата на устната кухина и гърлото, езика. Лезиите в устата бързо улцерират и са причина за силна болка и затруднено преглъщане, поради което болните богат да приемат само полутечна храна. Едновременно или непосредствено след това се появява обривът по дланите, стъпалата, седалището. Усложнения. Усложненията на болестта „ръка, крак, уста” са редки, но трябва да се имат предвид, тъй като налагат специфична медицинска помощ и хоспитализация. Наблюдават се предимно при инфекция с ЕV 71 вируса, който е невротропен. Причинителят EV 71 на болестта „Ръка, крак, уста” е изолиран за първи път през 1969 година от дете с енцефалит в Калифорния. Оттогава този вирус се изолира периодично в различни части на света, причинявайки два типа епидемични взривове, малки – с неголям брой смъртни случаи и големи – с висока смъртност. Подобен голям епидемичен взрив е регистриран и в България през 1975 г. , когато заболяват 700 души. През пролетта и лятото на 2008 г. в Китай е регистрирана епидемия от болестта, причинена именно от EV 71 вируса, с регистрирани 39 летални случая. Обичайно сезонът за разпространение на заболяването е летния – през юни, юли, когато е пикът на заболеваемостта от ентеровирусни инфекции.

Вирусен или асептичен менингит е едно от редките усложнения на синдрома. Той се изявява с висока температура, главоболие, вратна ригидност (втвърдяване на мускулите на шията) и болки в гърба. Състоянието е относително леко и се подобрява дори без лечение. Въпреки това пациентите трябва да бъдат наблюдавани от специалист невролог и при нужда да бъдат хоспитализирани за кратко време.

Други по-сериозни усложнения са енцефалита и полиомиелит – подобната парализа, които се получават значително по-рядко. Енцефалитът може да бъде фатален. Вирусът причинява също хеморагии в белите дробове, които клинично се изразяват в белодробен оток и кардио-пулмонални усложнения. Съобщават се и случаи на загуба на ноктите на пръстите на ръцете и краката обикновено при деца, в рамките на 4 седмично боледуване от синдрома. При последващо наблюдение на тези деца се установява че ноктите израстват дори и без нужда от медицинско лечение.

Диагностиката на ЕV-71 инфекции и Коксаки ентеровируси може да бъде извършена чрез изолация на вируса от фецес, носогърлен смив и ликвор върху клетъчни култури в Националния център по заразни и паразитни заболявания в гр. София.

Лечение: Болестта „ръка, крак, уста” няма специфично лечение. Отделните симптоми като фебрилитет, болка могат да бъдат успешно повлияни с аналгетици и антипиретици. Повечето лекари обаче не назначават лекарства за това заболяване, тъй като инфекцията при по-големи деца, подрастващи и възрастни е лека и самоограничаваща се, продължава приблизително 1 седмица, рядко по-дълго.

Много малка част от заболелите подлежат на хоспитализация, главно в резултат на неврологични усложнения (енцефалит, менингит или остра парализа) или вследствие на белодробен едем и белодробни хеморагии.

Профилактика: Тъй като няма разработена ваксина, контролът на инфекцията по време на епидемичен взрив е фокусиран върху класически хигиенни мерки – често измиване на ръцете, дезинфекция на контаминирани облекла и повърхности, обучение на медицинския персонал.

Доц. Ивелина Йорданова, Клиника по дерматология и венерология УМБАЛ“ Д-р Георги Странски“ Плевен

Коментари