Публикация

Първият контакт – важен старт за успешното начало

Сърчице бие под твоето сърце, мънички ръчички и крачета вече побутват света, протягат се и се наместват… I вече знаеш - сърчицето ти казва: “Здравей, аз съм тук!”


Първият контакт – важен старт за успешното начало

Сърчице бие под твоето сърце, мънички ръчички и крачета вече побутват света, протягат се и се наместват… I вече знаеш - сърчицето ти казва: “Здравей, аз съм тук!” Ти носиш този малък свят в себе си. Ти даваш въздуха и водата, храната и топлината. Ти си пазителката на този свят, Ти си целият свят...

Денят на вашата първа среща. Малка глътка въздух, много копнеж и потъваме в тези очи, толкова дълбоки и чисти. Готови сме да прошепнем: “Здравей бебе”, с “онзи чуден глас, с който майките поздравяват своите току-що родени бебета... Здравото новородено бебе намира очите на своята майка и се взира в тях, продължително и дълбоко, жадно поглъщайки нейния образ. Това е още една стъпка от танца на влюбването”.

Първата прегръдка – моментът, в който бебето е готово да засуче. Когато бебето е оставено върху корема на майката, веднага след раждането, това е първия контакт кожа до кожа. Това стимулира отделянето на много хормони, които подпомагат майката и бебето в адаптацията им след раждането.

Девет месеца бебето е било част от тялото на мама, веднага след раждането и дълго време след това, то има нужда точно от мама - да го стопли, утеши и нахрани. Установено е, че прекият контакт кожа до кожа помага на бебето да регулира дишането и сърдечната си дейност. Нещо повече, тялото на майката е в състояние да повиши телесната си температура, ако това е нужно, за да затопли новороденото си бебе. Този контакт спомага за “заселването” на здрава и полезна микрофлора у бебето, а точно микроорганизмите от майчината кожа, се приспособяват най-добре към него. Много майки споделят, че именно това помага на бебетата им да преодолеят моменти на силна болка, раздразнение или уплаха.

Първото кърмене – това е мигът, в който заедно с бебето възстановяваме нашето единство. Така както девет месеца бебето е получавало всичко необходимо от майчината утроба, така в следващите приблизително 6 месеца нашите гърди и нашата кърма ще доставят всичко необходимо за растежа и развитието му. Не случайно, много специалисти наричат кърменето “четвърти триместър”.
Краят на бременността приключва тогава, когато плацентата се отдели напълно. С това пада и последната хормонална бариера и майчиното тяло вече знае, че има бебе и то се нуждае от коластра. Независимо от начина на раждане (оперативно или естествено), малки и много ценни капчици коластра вече са образувани в млечните алвеоли. Това е моментът, в който ако бебето засуче, ще даде още един сигурен сигнал за нуждата от коластра. Засукването е последното доказателство, че раждането е приключило успешно и спокойствието започва да се възстановява.
Ето защо СЗО, УНИЦЕФ и ЛЛЛ препоръчват кърменето да започне още през първия половин час след раждането.

Първите дни – през първите дни (2 до 5 дни), гърдите обичайно произвеждат коластра. Тъй като бебешкото стомахче е голямо, колкото черешка и коластрата, която се произвежда, на всяко кърмене, е колкото чаена лъжичка. Чаена лъжичка злато – жълтеникава и гъста течност, богата на протеини, съдържаща всичките 10 аминокиселини и с много високо съдържание на секреторен IgA, най-главният имуноглобулин и анти-заразителен агент. Съдържа още и витамини, минерали и др.. Всичко това, в идеалното съотношение, точното количество и температура, в най-добрата опаковка – майчината прегръдка.

През първите няколко дни гърдите може да се усещат меки и спокойни или така сякаш нищо не се е променило, въпреки че на заден план промяната вече тече с пълна сила. Това е идеалният момент мама и нейното бебе да се учат да “практикуват” кърмене. Когато гърдите са спокойни, за бебето е по-лесно да засуче ефективно, като обхване с устата си по-голямата част от ареолата. Ако е необходимо, майката може, без болка и притеснение, да стисне гърдата, като сандвич и така да я направи по-удобна за засукване. Още една причина кърменето да започне в първите часове, е че тогава бебето е и най-активно. След това много бебета се унасят в сън, което може да затрудни кърменето.

Колко често да кърмим? – Добра идея е да има между 8 и 12 кърмения за денонощие, като 8 обикновено е минимумът. Обичайно е новородените бебета да искат да сучат и по-често. Честото кърмене стимулира лактацията от една страна, а от друга дава възможност на бебето да приеме нужните му количества коластра. Коластрата спомага за изчистване на мекониума, а заедно с него и излишния билирубин, който причинява естествената жълтеница. Постепенно коластрата преминава в женско мляко (преходно) и след това в зряло майчино мляко. Количествата на зрялото майчино мляко (кърмата) обикновено са големи, а понякога дори неочаквано големи. Някои майки споделят, че гърдите им стават големи и твърди като камък. Именно честото кърмене може да помогне в такава ситуация. Ако бебето суче ефективно и често и въпреки това ти усещаш гърдите си напрегнати, е добра идея да започнеш да ги изцеждаш, но само толкова, колкото да почувстваш облекчение.
Кърменето е танц за двама и като всеки танц близкият контакт помага на двойката да затанцува в един ритъм, да чуе една музика, да сподели своята нежност и топлина.


Автор: Десислава Пеева, ЛЛЛ лидер, консултант по кърмене

Коментари