Публикация

Най-важното за цистита!

Научете най-важното за цистита - прични, симптоми и как да се предпазите от него.


Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. Това e заболяване, което засяга много по-често жените отколкото мъжете, като най-честата причина за развитието му ебактериална инфекция.

Това е много честа инфекция и се смята, че една жена от пет е боледувала или ще боледува поне веднъж в живота си от това заболяване.

ЦиститУретрата (каналчето, което отвежда урината от п. мехур) при жените е много къса (само няколко сантиметра), права и се отваря на нивото на влагалището, което е зона обилно колонизирана от бактерии. Иемнно поради тази близост, при жените е вазможно (понякога дори лесно) бактериите от областта на влагалището да проникнат и по хода на уретрата да попаднат в пикочния мехур и съответно да предизвикат цистит или инфекция на долните пикочни пътища.
При мъжа, тъй като уретрата на мъжа е много по-дълга, тънка и извита, подобно проникаване на бактерии е много по-трудно и за това най-често се дължи на допълнителен предразполагащ фактор или заболяване. Ето защо при мъжа, циститите най-често са усложнени, т.е следствие на накакъв друг проблем, а при жените са честа, спорадична инфекция.

Прочетете цялата статия на Urology.bg

" }-->

Коментари