Публикация

Затлъстяването се свързва с 10 от най-често срещаните видове рак и 12 000 нови случая всяка година

В България, както и в световен мащаб, се наблюдава тенденция към значително увеличение на броя хора, страдащи от затлъстяване.


Знае се, че килограмите в повече повишават риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ново, мащабно изследване, проведено в Англия и включващо повече от 5 милиона възрастни, разкрива още една тревожна взаимовръзка:
Повишаването на индекса на телесна маса (ИТМ) води и до повишаване на риска от развитие на 10 от най-често срещаните видове рак.
Авторите на изследването установяват, че повече от 12 000 случая годишно са пряко свързани с повишеното телесно тегло и затлъстяването. Ако тенденцията към затлъстяване на населението продължава да нараства със същите темпове, само на територията на Англия всяка година ще се диагностицират с 3500 случая в повече.
Д-р Bhashkaran, доктор по медицина в Националния институт за здравни изследвания, Англия, обяснява: „ ИТМ влияе по различен начин на различните видове рак- напр. повишеният индекс на телесна маса увеличава значително риска от развитие на рак на матката, за сметка на други видове рак, като този на простата, които изглежда се повлияват по-слабо.”
Всеки 5кг/м² повишение в ИТМ се свързват с повишен риск от развитие на канцерогенно заболяване: рак на матката (62% увеличение в риска), рак на жлъчката (31%), рак на бъбреците (25%), рак на шийката на матката (10%), рак на щитовидната жлеза (9%) и левкимия (9%). По-високият индекс на телесна маса повишава също и цялостния риск от развитие на рак на черния дроб, рак на дебелото черво, рак на яйчниците и гърдата.

Препоръка: В ежедневието си се опитвайте да се храните здравословно, като си осигурявате необходимия дневен прием на плодове и зеленчуци и не надвишавате препоръчителните калории на ден; опитвайте се да си осигурявате достатъчна физическа активност. Ако теглото Ви е над нормата и не можете да се справите сами, посетете специалист!

Коментари