Публикация

Седмица безплатни очни прегледи в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Тя се провежда по повод Деня на зрението, който Световната здравна организация /СЗО/ отбелязва всеки втори четвъртък на октомври и тази година той е на 9-ти. Организира се с подкрепата на програма „Светлина за света“ на австрийската фирма КРОМА, европейски лидер в офталмологията


Очно отделение в болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив обявява седмица за безплатни профилактични прегледи от 6 до 10 октомври. Тя се провежда по повод Деня на зрението, който Световната здравна организация /СЗО/ отбелязва всеки втори четвъртък на октомври и тази година той е на 9-ти.

За прегледа могат да се запишат възрастни хора с пенсия до 200 лв. и документ от ТЕЛК, удостоверяващ, че страдат от катаракта, глаукома, дегенерация на макулата, свързана с възрастта и диабетна ретинопатия. Тези заболявания са най-честата причина за предотвратима слепота в света, казват медиците.

По време на профилактичните прегледи ще бъдат подбрани 8 пациенти, които ще бъдат оперирани напълно безплатно от катаракта и ще им бъде поставена мека вътреочна леща. Най-подходящите и най-нуждаещите се от интервенцията ще бъдат определени от екипа специалисти – д-р Екатерина Георгиева, д-р Мария Джарова, д-р Десислава Колева, дмн FEBO.

Консултациите са организирани с подкрепата на програма „Светлина за света“ на австрийската фирма КРОМА, европейски лидер в офталмологията. По данни на СЗО над 7 милиона души в света всяка година губят зрението си, като 80% от случаите на слепота са резултат на лечими очни болести и могат да бъдат предотвратени.

За допълнителна информация и записване пациентите могат да звънят на 032/644-222.

Коментари