Публикация

Фондация ще работи за възраждане на спорта под тепетата

Родни легенди застанаха зад идеята на доц. Георги Йорданов за „Пловдив -спортна столица на България“


Фондация "Пловдив-спортна столица на България“ ще възражда спорта в града и ще търси средства и начини да възстановява и модернизира неговата база, занемарена и рушаща се през последните години. Около тази инициатива на директора на МБАЛ "Пловдив" и трети в листата на БСП в Пловдив доц. Георги Йорданов се обединиха големи спортисти, треньори и деятели. Идеята бе представена на среща-дискусия в арт галерия "Филипополис" в Стария град. Една от целите й е водене на здравословен начин на живот, далеч от алкохола и наркотиците за младите. 

Тя бе подкрепена от двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов, волейболния доайен Никола Лечев, председателя на АФД „Тракия“ полк. Евгени Петров, от първия треньор на Стефка Костадинова - Добри Иванов, от председателя на плувен клуб „Младост“ Василис Дамянидис, футболните легенди Христо Бонев и Динко Дерменджиев, шефовете на ФК „Марица“ Петър Курдов и Тони Стойнов, от големия български джудист Янислав Герчев.

Създателите на фондацията ще търсят контакти с община Пловдив за съвместни действия за възраждане на пловдивския спорт и връщане на славата му. Без Общината нищо не може да се направи, категоричен бе Никола Лечев. Той припомни как през 70-те години на миналия век Варна е успяла да вземе от Пловдив идеята за изграждането на голяма спортна зала, която сега се използва активно. „Близо половината от националните състезатели раждаше и отглеждаше именно Пловдив“, каза Никола Лечев. Но, най-големите врагове на спортния Пловдив са били държавните, общинските и партийните ръководители още от 60-те години на миналия век, не скри ветеранът.

След време нас с Христо Бонев, с Динко Дерменджиев няма да ни има и медалите, и наградите ни така и ще потънат - няма един музей на спорта като хората, каза Лечев. Искаха ми трофеите в София - отказах им, та аз съм от 1948-ма година в Пловдив, как ще ги дам другаде!“, емоционално призна големият волейболист на България. Дай боже, сегашната спортна зала на Колодрума да стане, пожела Никола Лечев.

Спортната база в Пловдив е в трагично състояние, отбелязаха и Христо Бонев, и Динко Дерменджиев и Петър Курдов . Добри Иванов предложи при създаването на фондацията да бъдат формулирани ясно нейните цели.Учредяването на фондацията бе подкрепено от полк. Евгени Петров, първи председател на АФД „Тракия“.

Състоянието днес - Стадион „Пловдив“ - някои искат дори да бъде премахнат, стадион „Марица“ -не е пипнат повече от 20 години, „Локомотив“ е с бутната трибуна, а „Ботев“ е само кофраж, залата по лека атлетика на Лаута е хангар, посочи в кратка презентация фактите доц. Георги Йорданов.
Изтървахме Европейското по футбол за младежи заради лошата ни спортна база, добави пък Петър Курдов, който се ядоса, че дори дадените от Общинския съвет 25 000 лева за стадион „Марица“ са били върнати обратно в бюджета, тъй като не се усвоили правомерно.

Спортният диспансер, известен в цял свят заради лечението на известни спортисти и специализирана насоченост в областта на профилактиката бе превърнат в обикновен медицински център, а би могъл да е много полезен на пациентите, изтъкна доц. Йорданов.


Няма ли спорт в Пловдив, няма да има и в България, беше мнението на учредителите на фондацията.
Според доц. Георги Йорданов, фондацията „Пловдив – спортна столица на България“ може да се финансира по европроекти, чрез дарения, а голямата й цел е промяна в законодателството, което да облекчи спонсорите в спорта, особено за развитието на детските и юношеските школи. Планира се изготвяне на пълна база данни с лицата напловдивския спорт по дисциплини и очертаване на основнитенасоки, по които ще работи фондацията.„Спасението на давещите се е дело на самите давещи се – затова да се захващаме заедно“, каза с усмивка доц. Георги Йорданов и призова спортните легенди да помагат, защото са го правили винаги безкористно.

От своя страна спортните имена, подкрепили фондацията изразиха категоричното си мнение, че в новото Народно събрание Пловдив трябва да излъчи депутати като доц. Георги Йорданов, скроени широкомащабно, с опит в менажирането и разпознаваеми като лица.

Коментари