Публикация

Негъбичкови болести на ноктите

Според статистиката, всяко второ заболяване на ноктите е гъбичково, затова нашия съвет е да се обръщате към дерматолога винаги при съмнения.


Ноктите, както космите и потните жлези се явяват производни на клетките на кожата.Нокътната пластинка е разположена в нокътното ложе, което е добре кръвоснабдено.В неговата основа се намира нокътната матрица - областта,от която нараства нокътната пластина. Белият полумесец в основата на ноктите се нарича - линула и е също част от матрицата. Тънката част кожа покриваща нокътя е видимата част на линулата и се нарича - кутикула, като изпълнява защитни функции.

Скоростта на растеж на ноктите е 3 мм за месец, като пълно обновяване на нокътната пластинка настъпва за 6 месеца. Ускоряващи растежа на ноктите фактори, са главно хормонални (пубертет, пролетта, бременността, преди менструация) или повишена работа с пръстите (машинопис, гризене на ноктите, ръчен масаж). Забавящи растежа, фактори - строгата диета, тежки системни болести и възрастта след 30 години.

Болестите на ноктите най- широко се разделят на: гъбичкови увреждания (онихомикоза) и с негъбичков произход. Въпреки, че повечето изменения по повърхността на ноктите са гъбичкови, следва да споменем и останалата група с не малък дял. Най-честата причина за тях са хроничната травма на ноктите, псориазиса и екземата, болести на обмяната, наследственост. Тези изменения външно приличат на гъбичковите, но гъбички не се откриват, затова и лечението им с противогъбичкови препарати не води до успех. Негъбичковите изменения на ноктите се описват със специфични термини:

левконихия - ноктите са бели с помътняла нокътна пластина (при псориазис и някои лакове за нокти);

псевдолевконихия - ноктите са бели с отделена нокътна пластина от нокътно ложе (хронична травма, псориазис);

меланонихия - ноктите стават черни (поднокътен хематом, тумори на ноктите);

хромонихия - ноктите придобиват различен цвят, най-често жълт (лекарствени реакции);

хиперкератоза - удебеляване на нокътното ложе (псориазис, черван плосък лишай, екзема, хроничен дерматит);

паронихия - възпаление на околонокътния вал (бактериални инфекции,

алергичен контактен дерматит);

Хроничната травма на ноктите е най-честото състояние, погрешно приемано за онихомикоза. Различните вродени деформации на стъпалото, носене на тесни обувки, занимаването с лека атлетика и футбол, водят до често увреждане на нокътната плочка и отделянето и от нокътнато ложе.

Разпространените в дерматологията болести: псориазис, екзема и контактен дерматит при въвличане на нокътя също нерядко напомнят онихомикоза. За разлика от другите кожни болести, за типичната онихомикоза не е характерно поражението само на ноктите на ръцете. Това може да се наблюдава само при дрождева инфекция (кандидоза) на ноктите с възпаление на околонокътния вал, по- често у жени.

Негъбичковите болести на ноктите могат да се наблюдават едновременно с онихомикоза или да я предхождат.

Кога измененията на ноктите, по-скоро не са гъбичкови?

- когато измененията са само по ноктите на ръцете

- когато измененията по ноктите са се появили скоро след раждането

- когато в едно и също време са започнали да се изменят всичките 20 нокътя

- когато има проява на друго кожно заболяване (псориаз и др.)

Според статистиката, всяко второ заболяване на ноктите е гъбичково, затова нашия съвет е да се обръщате към дерматолога винаги при съмнения.

Коментари