Публикация

Грешка е температурата да се сваля бързо

Вирусите през зимния период причиняват предимно хрема, кашлица, температура, докато през лятото преобладават ентеровирусни инфекции. Но това лято имаше и достатъчно кихащи и кашлящи.


Грешка е температурата да се сваля бързо

брой 116Живот и здраве

Д-р Маргарита Шаркова, специалист педиатър, общопрактикуващ лекар в ДКЦ при ВМА, София
Дойде ли есента, децата тръгват на детска градина и на училище и заболеваемостта веднага се качва. През този сезон по принцип са по-резки колебанията на температурите, а тази година постоянно има много пациенти с хрема и кашлица, защото времето беше извънредно нестабилно и децата, особено малките, с все още неизграден имунитет, се разболяват често. Вирусите през зимния период причиняват предимно хрема, кашлица, температура, докато през лятото преобладават ентеровирусни инфекции. Но това лято имаше и достатъчно кихащи и кашлящи.

Вирусните инфекции изискват бърза реакция особено при най-малките, защото при тях усложненията могат да настъпят и за часове. Примерно хрема и кашлица при бебе не е равносилна на същите симптоми при 3-4-5-годишно дете. Първата реакция за лечение зависи от оплакванията, но ако има температура, се препоръчват антипиретици, при хрема – промивки с физиологичен разтвор. Когато се появи и кашлица, прегледът е задължителен, защото колкото и да може родителят да определи типа й, много е трудно тя да се лекува правилно по телефона. Кашлица при малко бебе, независимо каква е, трябва да буди тревога. Много често родителят съобщава, че детето кашля изключително рядко и слабо, а при прегледа се оказва, че находката е сложна.

Както и обратното – при едно много кашлящо дете може да няма никаква находка. При децата, а и при възрастните лечението на кашлицата първоначално е симптоматично. Същото е и при температура и хрема, те обикновено вървят заедно. Препоръчвам много често „Ентитус”, защото е еднакво подходящ и при суха, и при влажна кашлица и е продукт, който пациентът може да взима още преди консултация с лекар. При избирането на лечение за кашлицата най-важен е нейният характер и находката, която педиатърът ще чуе, а не толкова продължителността. Но при всички положения, ако дете кашля повече от две седмици, трябва да се търси причината. Може да е нещо безобидно, може да идва от носа, от стичане на секрет – около 90% причината е тази. Но задължително тя трябва да се търси.

По отношение на температурата мисля, че вече доста родители са се научили, че тя, както и кашлицата, е защитна реакция. В никакъв случай целта не е да я потиснем. Това е начин организмът да се бори със заболяването. Особено при вирусните инфекции не е необходимо да се мъчиш непременно бързо да понижиш високата температура до нормални стойности. Това е груба грешка. Добре е температурата да спадне с един градус за един час. Когато е особено висока, се дават антипиретици, но иначе добрият вариант е да се изчака, да се поразсъблече детето, да се охлади, да се приемат повече течности и антипиретик да се дава чак при 38,5, по възможност еднокомпонентно лечение. И ако има нужда - след преглед и консултация с педиатъра, – да се включват и други препарати.

Препоръчвам и изпитаното средство при висока температура – обтриването с хладка вода, но не и с оцет, защото той няма никаква роля. Студени кърпи се слагат под мишниците, в ингвиналните гънки, или постепенно обливане – започва се с нормална температура на водата и постепенно се понижава. Препоръчвам тези методи и да се изчака с антипиретиците. Разбира се, с изключение на децата, които са правили фебрилни гърчове. Там подходът е по-различен, дават се антипиретици по-рано. Но по принцип родителите се страхуват, че много високата температура може да предизвика гърч. Същото е обаче и ако от 40 градуса се свали на 37 – защото съдовете много бързо се свиват. Родителите очакват, че като дадат един път лекарство за температура, заболяването ще приключи. Няма как да стане.

Коментари