Публикация

Възпалението на лицевия нерв е екстремно заболяване, което може да изненада и през всички сезони

Лечението е комплексно и трябва да се започне навреме


Възпалението на лицевия нерв е заболяване, което най-често се предизвиква от ниските температури през зимата, но нерядко може да се прояви и в летните горещини. Тогава то е провокирано от престой на течение, спане на отворен прозорец, шофиране с пуснат климатик. Заболяването възниква екстремно и без особени причини, които не може да усетим, а на сутринта се събуждаме с дискомфорт в областта на лицето и устата, както и с промяна на вкуса, и болка в ухото. Когато се погледнем в огледалото, виждаме лицева асиметрия, увиснал устен ъгъл, невъзможност да се затвори едностранно клепача. За това при поява на възпаление на лицевия нерв или така наречената парализа на Бел, незабавно да се посети личния лекар. Нужно е да се проведе консултация с невролог, тъй като острият стадии на заболяването се лекува от тях. При подобни случаи лечението се провежда стационарно, тъй като се прилага сериозна медикаментозна терапия, която се наблюдава от колегите невролози, за да се контролира развитието на заболяването и да се реагира адекватно и навреме.

За увредата на лицевия нерв има доста причини, като те може да са първични или вторични. Първичното възпаление настъпва, когато провокацията е от студов характер. Поява на възпалението на лицевия нерв може да е и вторичен фактор при туморен процес например, но и след прекарана вирусна инфекция – ангина, възпаление на ухото и др.

При всички случаи, клиничната картина е една и съща. В резултат на увреждането и при двата моторни клона на нерва пациентите не могат да затворят окото от пострадалата страна, не могат да набръчкат челото, а бръчките от засегнатата страна се изглаждат. Характерен е т.нар. симптом на Бел- при опит да се затвори окото, очната ябълка отива нагоре, окото белее и се вижда бялата част на склерата. Пациентът не може да свирне, тъй като е засегнат устният ъгъл. Болните имат нарушено вкусово възприятие заради нарушена сетивност на езика. Освен това е изгладена и нозолабиалната гънка, която се спуска от носа и отива към устния ъгъл. Възможно е да се получи чувство за болка, за прищракване в ухото, както и невъзможност за задържане на храната. След преминаване на острия стадии, в подострия и хроничен стадии заболяването трябва да се лекува от лекарите по физикална медицина. С провеждането на физикална терапия и кинезитерапевтичен комплекс от мероприятия се цели да се повлияе остатъчния оток в каналчето, през което минава лицевия нерв, а също да повлияем и стимулираме функцията на нерва, както и да коригираме дисбаланса в лицевата мускулатура. Основното, което се извършва от страна на специалистите по физиотерапия и рехабилитация, е курс магнитотерапия, лазертерапия, както прилагане на ултразвук с нестероидно противовъзпалителен препарат в областта на изхода на черепно-мозъчния нерв. Кинезитерапевтичният комплекс се прецизира строго съобразно кличинчната картина и състоянието. Правят се аналитични кинезитерапевтични процедури, които са съобразени с конкретната група мускули, работи се много внимателно. Всичко това е свързано с целта и крайния резултат- да се възстанови мускулния дисбаланс и да се възвърне функционалността на засегната част от лицето. За правилното провеждане на лечебния процес се провежда начално ЕМГ изследване, което най-точно дава оценка за степента на увредата.

Много е важно лечението да се провежда навреме, но и да се прилага от съответните специалисти-невролози и физиотерапевти. Това може да предотврати появата на късни последици, които се проявяват, когато лечението на лицевия нерв не е започнало навреме.

д – р Люба Йовчева, завеждащ отделение по физикална рехабилитация към „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен”

Коментари