Публикация

За 40-годишния юбилей на МУ-Плевен: Откривателят на HPV вирусът проф. д-р Харалд цур Хаузен ще поднесе лекция

Седем научни форума ще се проведат в „Юбилейния месец на науката”


Седем научни форума – национални и с международно участие, ще се проведат в „Юбилейния месец на науката“, с който Медицинският университет в Плевен ще отбележи своята 40-годишнина. Програмата на честванията и организацията около събитията обявиха на пресконференция ректорът на висшето училище проф.д-р Славчо Томов и проф. д-р Мария Средкова, доц. д-р Галя Ставрева и д-р Диана Пендичева. Юбилейният месец е една кулминация на висшето медицинско образование в Плевен, коментира проф. Томов. Той подчерта, че два от важните форума в програмата са с участието на известни учени, единият от които е носител на Нобелова награда за медицина и физиология през 2008 г. проф. д-р Харалд цур Хаузен, откривател на човешкия папилома вирус. Ето и какво е включено в програмата за честване на годишнината на МУ-Плевен.

-ХІІ международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която ще се проведе в дните от 8 до 11 октомври.

-Ден на науката съвместно с БАН на тема „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието” е планиран за 17 октомври.

-VІІ национален конгрес по фармакология – от 17 до 19 октомври.

-VІІІ национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация „Хасуми – България” – на 24 и 25 октомври.

-Академична лекция на проф. д-р Харалд цур Хаузен, Нобелов лауреат за медицина и физиология 2008 г. – на 28 октомври.

-Юбилейна научна конференция „40 години Медицински университет – Плевен” – от 30 октомври до 1 ноември.

Научните прояви са съчетани с три празнични концерта на Плевенска филхармония, последният от които ще е на 31 октомври като част от кулминационното тържество в ДКТ „Иван Радоев”.

Коментари

Имах шанса да интервюирам проф. Цурхаузен преди 2-3 г., когато беше в София. Попитах го какви човешки качества са нужни за голямо научно откритие. Отговорът му беше: "Здрава гърбина!" За своето той беше работил доста години...