Публикация

Омега-3 и витамин D играят важна роля в развитието на плода

Нови изследвания окуражават бременните да приемат някои хранителни добавки

 

Специалното внимание към правилното хранене е особено важно по време на бременността и добрите пренатални витамини са задължителни. Но нека не спираме до там: хранителните добавки помагат за развитието на здраво бебе и за поддържането на здравето на майката.


Нови открития за омега-3 полиненаситените мастни киселини

Скорошно изследване е открило потенциална връзка между приема на омега-3 мастни киселини от страна на майката по време на бременността и понижения риск от развитие на алергии при детето й. Омега-3 мастните киселини се набавят от орехи, риба и ленено семе и привидно подобряват развитието на червата на плода като карат имунните клетки да работят по-ефективно.

Изследователите са открили, че приемането на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини по време на бременността подпомага червата на бебето като позволява на бактериите и чуждите субстанции да преминават през тях по-лесно. Този процес съдейства за имунния отговор на бебето да произвежда антитела.

Според резултатите от друго изследване приемът на омега-3-мастни киселини по време на бременността има положителен ефект, особено за майките, които са податливи към депресия. Жените, консумиращи повече омега-3 мастни киселини от морски храни, имат по-малко прояви на депресия по време на бременността.

Дефицитът на витамин D е широко разпространен

Витамин D има много функции, сред които поддържане на клетките, развитие на имунната система и формиране на мозъка. Скорошни изследвания са открили, че повечето бременни жени имат дефицит на витамин D, особено тези с по-тъмна кожа и които не са се излагали на слънце. Затлъстяването също е посочено като фактор за дефицита на витамин D.

 

 

 


Няколко изследвания са открили потенциална връзка между високия прием на витамин D от хранителни източници и добавки при майката и по-ниското разпространение на алергиите и астмата сред децата.

Вярването, че приемането на хранителни добавки с витамин D по време на бременността може да е вредно, е отживелица, затова бъдещите майки не трябва да се притесняват от това.

Изследователите работят върху определянето на препоръчителната дневна доза. Нужни са повече изследвания, за да се определи препоръчителна дневна доза за всички бременни, но засега, на фона на повечето доказателства, тя трябва да е повече от 1000 IU на ден. Някои експерти настояват за дози от по 4000 IU дневно. При бременните, които имат по-висок риск от дефицит на витамин D, дозите трябва да са по-високи. За точно определяне на количеството е задължително да се консултираме с лекар или диетолог.

Коментари