Публикация

От болки в гърба и кръста страда всеки човек, навършил 33 години

Близо 7 от 10 души посещават неврологичния кабинет с такива оплаквания


Болките в гърба и кръста са проблем, който зачестява през последните десетилетия. В средата на миналия век малко хора, и то млади, са се оплаквали от тези заболявания. С промяната на начина на живот, с воденето на заседнал начин на живот и обездвижване – адинамия, както и наднормено телесно тегло при много хора, както и неправилно седене на чина още от детска възраст, тези заболявания зачестяват. Счита се, че почти всеки човек след 33 години започва да има проблеми с гърба. Най-често те са в долните шийни прешлени и долната част на гръбнака - или там, където е най-голямото натоварване на гръбнака и той е по-подвижен. Това става поради повтарящ се микротравматизъм или неергономична работна поза, неправилно боравене с тежести – когато човек вдига тежко, той не бива да натоварва гърба си, а краката. Така настъпва физиологично стареене на диска, това е една структура между прешлените, която има периферна хрущялна влакнеста част и едно срединно разположено пихтиесто ядро. Заради този микротравматизъм, който се повтаря, настъпва разкъсване или пропукване на периферната част, това ядро пролабира и има възможност да притисне нервни структури – нервни коренчета или самия гръбначен мозък. Така възниква съответната неврологична симптоматика.

Близо 7 от 10 души посещават неврологичния кабинет с такива оплаквания

Тези болки водят до огромни финансови загуби за всяка държава под формата на болнични, използване на лекарствени препарати - нестероидни противовъзпалителни и други. Тези заболявания се наричат радикулопатии, като те най-често се дължат на дегенеративни проблеми в гръбначния стълб - т.нар. остеохондроза, или по народному казано шипове, които притискат тези нервни структури. Другата причина е дискова херния. В европейската литература всички тези състояния са известни като болки ниско в гърба. Пак ще кажа, че това е болест на адинамията и съвременния начин на живот. Болката в гърба все още не е оформена като заболяване, но всеки човек, който е работил, вечер, когато се прибере, усеща, че има болка или схващане в гърба.

Лято е! Дори и климатолозите са изненадани, защото преди 20 години не са очаквали подобно глобално затопляне

За съжаление тенденцията е такава, все по-студени зими и по-горещо лято. В България трайно се формираха два сезона – зима и лято, което налага средства за охлаждане, или т.нар. климатици. Трудно е да си представим живота без климатик. Ако трябва да сме откровени без какво не можем през последните 20 години, всеки ще каже - мобилен телефон, компютър и интернет, а на трето място е климатик, било той в офис, автомобил или в дома. От климатика, колкото и полза да има, ако той не се използва правилно, от него ще има и вреди. Климатикът не трябва да се използва произволно, ако не е толкова топло или студено, то употребата му не е задължителна. Пример е лятото, ако навън е 40 градуса, то той няма как да не се ползва в операционна например или форма на производство, както и в автомобилите. Също е важно да се знае, че в климатика се задържат и някои прахови частици, алергени и микроорганизми. Затова е добре да се използват съвременни климатици със самопочистващи се филтри. Когато се пуска климатикът, след дълго спиране от употреба трябва да се почиства, особено тези на автомобилите. Така първата вреда от климатика е инфекция или алергизация. Още през 60-те години във Филаделфия е описана легионерска болест, за която е описано, че вирусът се е размножавал в климатичните инсталации. Другият риск – от преминаване на твърде горещо към твърде хладно се стига до шок за организма. Нормалната температура, на която трябва да е настроен климатикът, е 26 градуса, като в САЩ това е узаконено. Изчислено е, че по-ниските температури вдигат разходите за електричество, но и средствата за лекарства, което натоварва бюджета на страната. Също е важно да се знае, че разликата от температурата отвън и тази, на която трябва да се настрои климатикът, не бива да е повече от 10 градуса. Счита се, че хора, които са изложени на климатик, много по-често ползват болнични за белодробни, ушни заболявания. От прякото действие от климатика върху тялото може да възникне възпаление на нерви, на стави под формата на неврити, плексити и др., които протичат с т.нар. схващане. То е неприятен болков синдром, който се е случвал на всеки. Климатикът не е лукс, а необходимост, но той не бива в горещините да се настройва на температура, по-ниска от 26 градуса. Има проучване, че при постоянно използване на климатик хората имат склонност да натрупват телесна маса, а причината е, че климатикът забавя метаболизма.

Другият риск, на който се излагат хората, е почивката на отворени врати и прозорци, а доста от тях дори си позволяват и така да спят на течение. Има денонощна амплитуда, която обикновено е около 15 градуса. Така че, ако човек заспи на отворени прозорци, отново ще възникнат проблеми. Тези възпаления на нерв се лекуват от невролог, но болката е неприятна, а това, което добре трябва да се знае, е, че проблемът има склонност да се повтаря.

Д-р Пламен Петков,завеждащ неврологично отделение при МБАЛ „Св. Панталеймон” в Плевен.

Коментари