Публикация

Д-р Маргарита Шаркова: Грешка е температурата да се сваля бързо

Вирусните инфекции изискват бърза, но адекватна реакция, предупреждава специалистът по педиатрия от ВМА, София


Д-р Маргарита Шаркова

Дойде ли есента, децата тръгват на детска градина и на училище и заболеваемостта веднага се качва. През този сезон по принцип са по-резки колебанията на температурите, а тази година постоянно има много пациенти с хрема и кашлица, защото времето беше извънредно нестабилно и децата, особено малките, с все още неизграден имунитет, се разболяват често. Вирусите през зимния период причиняват предимно хрема, кашлица, температура, докато през лятото преобладават ентеровирусни инфекции. Но това лято имаше и достатъчно кихащи и кашлящи. 

Вирусните инфекции изискват бърза реакция особено при най-малките, защото при тях усложненията могат да настъпят и за часове. Примерно хрема и кашлица при бебе не е равносилна на същите симптоми при 3-4-5-годишно дете. Първата реакция за лечение зависи от оплакванията, но ако има температура, се препоръчват антипиретици, при хрема – промивки с физиологичен разтвор. Когато се появи и кашлица, прегледът е задължителен, защото колкото и да може родителят да определи типа й, много е трудно тя да се лекува правилно по телефона. Кашлица при малко бебе, независимо каква е, трябва да буди тревога. Много често родителят съобщава, че детето кашля изключително рядко и слабо, а при прегледа се оказва, че находката е сложна.

Както и обратното – при едно много кашлящо дете може да няма никаква находка. При децата, а и при възрастните лечението на кашлицата първоначално е симптоматично. Същото е и при температура и хрема, те обикновено вървят заедно. Препоръчвам много често „Ентитус”, защото е еднакво подходящ и при суха, и при влажна кашлица и е продукт, който пациентът може да взима още преди консултация с лекар. При избирането на лечение за кашлицата най-важен е прочети още

Коментари