Публикация

Тромбофилия и бременност

​Тромбофилията е една от най-честите причини за спонтанни аборти.


Много често, в семействата ни има заболявания или здравословни предразположености, на които трябва да обърнем особено внимание, и за които трябва да информираме наблюдаващия бременността лекар. Броят на тези „подводни камъни“ е голям, но някои от тях са особено важни, като например тромбозните инциденти, запушването на кръвоносни съдове, белодробни емболии, доказани дефекти в гените за тромбофилия и други. Тези особености, както и евентуалното наличие на предходни случаи на спонтанен аборт, без изяснена причина, ясно ще насочат наблюдаващия лекар към едно повишено внимание за развитието на Тромбофилия.

Тромбофилията е състояние, при което кръвоносната система на човека показва повишена тенденция да формира кръвни съсиреци. Когато тези кръвни съсиреци започнат да ограничават кръвния поток и да пречат на нормалното протичане на кръвта по кръвоносните съдове, тромбофилията се превръща в живото-застрашаващо състояние. Тя е предимно генетично обусловена, но може да се причини и от външни събития – травми, хирургични интервенции, използване на орални контрацептиви, продължително обездвижване и други.

Симптомите на това проблемно състояние не са ясно изявени и често пациентите дори и не разбират, че генетично са обременени с това състояние, докато не се появи усложнение, което може да има изключително неприятен ефект върху тях и да причини голям брой и тежки последствия.

За съжаление бременността е едно от естествените състоянията характеризиращи се с повишаване на склонността към кръвосъсирване на организма. Този факт в комбинация с генетичната обремененост на бременната може да доведе до усложнения, като забавяне в растежа на плода, отлепяне на плацентата и много често до аборт. Това е причината генетичното изследване за тромбофилия да се препоръчва на всички бременни, както и на жени планиращи бременност. Наличието на информацията, че жената има генетична предразположеност към засилено кръвосъсирване ще помогне на наблюдаващия бременността лекар да вземе превантивни мерки за нормалното и безпроблемно протичане на бременността и за провеждането на подходяща и своевременна профилактика.

Коментари

Ани Димитрова
6 ное 2014 13:01

Информацията за генетичните обременености е важна, дано повече жени се възползват.