Публикация

СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ МОГАТ ДА ПОМOГНАТ СЛЕД ИНСУЛТ

Получени са обнадеждаващи резултати за използването на стволови клетки при възстановяването след инсулт.


Учените от колежа смятат, че клетките насърчават новите кръвоносни съдове да се развиват отново в повредените части на мозъка, както предават от Би Би Си.

Началото е поставено след като учените (изследователи) са извлекли стволови клетки от костния мозък на петима души, които наскоро са получили инсулт.

Като следваща стъпка учените изолирали само определени видове от стволовите клетки – познати като CD34 +. Те имат способността да стимулират изграждането на нови кръвоносни съдове.

След извличането и отделянето им, тези клетки се вливат в увредените участъци от мозъка на пациентите, чрез основна артерия, която доставя кръв за тази област и учените започнали да наблюдават пациентите в период от половин година.

В резултат изследователите открили, че повечето пациенти вече са били в състояние да ходят или да се грижат за себе си, независимо от края на лечението.

Четирима от петимата пациенти участвали в експеримента, са претърпели особено тежки удари, при което е регистрирана загубата на словото и наличие на парализа на една страна от тялото.

При този тип инсулт обикновено смъртността е висока и процентът на увреждане е голям, но въпреки това учените открили, че трима от четиримата пациенти вече са били в състояние да ходят или да се грижат за себе си и то преди края на 6-я месец.

Прочети още тук:

http://www.future-health.bg/stvolovi-kletki/lechen...

Коментари