Публикация

Погрешно е схващането, че бебетата имат свод на ходилото в първите месеци

Майките трябва да обръщат внимание дали децата им износват симетрично обувките си


Погрешно е схващането, че бебетата имат свод още първите месеци след раждането. Почти всички деца се раждат с плоско ходило, което се развива и изгражда с растежа им. Сводът на стъпалото се оформя през първите няколко години от живота на децата. До 3,5 - 4 годишна възраст, не може да се говори за плоскостъпие. До тогава всички малчугани имат едно физично изразено плоскостъпие, което е изявено при повечето от тях по различен начин. При едни е по-изразено, а при други е по-завоалирано. След 4-та година започва да се оформя свода и чак тогава може да се говори за истинско плоско ходило.

Важно е, майките да знаят това, за да не се притесняват през първите няколко години, след раждането на детето. До 3 - 4-та година е добре да обръщат внимание на това, какъв е свода на детето, но да не изпадат в паника, че то е с плоскостъпие. Това не означава, че и през първите години от живота на детето родителите трябва да неглижират какво се случва с ходилата на малчуганите. Има деца, които са с много паднал свод и те се нуждаят от поддържащо лечение още през първата или втора годинка. Не всички деца са с еднакви ходила, някои от тях се нуждаят от стелки още през втората –третата година. Те са необходими, за да се помогне сводът да бъде изграден правилно.

Какво може да ни наведе на мисълта, че се касае за плоскостъпие

Родителите едва ли биха забелязали симптомите. Характерно за децата с проблем е начина на износване на обувките. Майките трябва да обърнат внимание на това дали обувчиците на техните деца се износват симетрично - от вътрешната и външната страна. Това е един от първите насочващи симптоми, че детето има проблем с ходилата. Добре е, когато се купуват нови обувки, родителите да се вгледат в старите, за да преценят на кое ходило е износването. Друг момент е родителите да попитат детето си има ли болки при движение, това е следващ симптом, който може да им направи впечатление. Може детето при тръгване на градина да се оплаче от болки в ходилата, защото то стъпва неестествено и си криви крачето. Детето ще се оплаква и от болки при натоварване - не може да тича, да настига другите малчугани в игрите. Това са най-честите симптоми, които може да наведат родителите на мисълта, че детето им страда от деформация на ходилата.

Препоръчителна е консултация с ортопед

Мнението ми е, че консултацията с ортопед е препоръчителна. Проблемът обаче е, че това не винаги е възможно, защото достъпът до специалист е малко ограничен от здравната каса. Добре е на всички деца да се правят два профилактични прегледа още през първата година от живота им. Това са т.нар. ехографски прегледи на тазобедрените стави. Следващият преглед е след прохождане, като ние препоръчваме на майките тогава да се видим отново. Така около 1,5 г. възраст на детето е времето, когато е добре да се направи този профилактичен преглед. Тогава децата са проходили, но и са устойчиви. При него може да се види как ходи малчугана, каква походка е усвоило и затвърдило.

Опасно ли е плоскостъпието?

Реална опасност за живота на детето няма, но този проблем води до сериозни болки в по-късна възраст. Затова е важно плоското ходило да се открие в ранна възраст, за да се третира както трябва. В повечето случай този проблем се лекува консервативно. При 80 на сто от децата лечението е с подходящи стелки, както и гимнастика. Стелките се слагат, за да се изгради свода на ходилото, но понякога това изграждане е за сметка на дадени мускули, които хипотрофират. В последно време гимнастиката е препоръчителна, като тя е гимнастика за ходилото и пръстите. Това е и другата част от лечението на плоското ходило – физиотерапията, съчетана със стелките. Не може да се разчита само не едното или другото, те трябва да са комбинирани.В малък процент от случаите, и то при израснали деца над 10-12 години, може да се предприемат коригиращи операции на ходилото. Тези интервенции се прилагат в късна възраст. Майките не бива да се притесняват, че детенцето ще бъде оперирано при първото посещение при ортопед. Операции се прилагат едва когато детето е пораснало и костите вече са се оформили. Не може да се прави такава интервенция на детски кости.

Скрининг

Един профилактичен преглед при личния лекар е достатъчен, за да се разбере детето има ли проблем или не. Плоското ходило е една от най - честите деформации при децата. Както вече казах, на практика физиологично всички новородени имат плоско ходило. Фактическото плоскостъпие се оформя едва при около 5-10 % при децата, като то изисква и последващото лечение в бъдеще. Едва около 1 % са малчуганите, които наистина имат нужда от операция в бъдещ етап.

Поява на проскостъпие в напреднала възраст

При определени заболявания проблемът може да се появи. Сред тях са ревматоидния артрит, като и артрози на ходилото. Те водят до промяна на свода в късна възраст и дегенерация на ставите и сухожилията. Повишаването на теглото също е сред причините, които може да доведат до проблем с ходилата. Има и заболявания, които водят до повишен ставен лакситет - разтегливост на връзките или т.нар. халтави стави. Това е фамилна обусловеност, като тези хора често страдат от плоско ходило, предразположени са и към ингвинални хернии, както и към разширени вени.

Д-р Ивайло Пълев е ортопед-травматолог в „МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен”

Коментари