Публикация

ЕПИДЕМИЯ ОТ ЕБОЛА В ЗАПАДНА АФРИКА 2014

ЕПИДЕМИЯ ОТ ЕБОЛА В ЗАПАДНА АФРИКА 2014 IX Национална конференция по инфекциозни болести с международно участие 9-11.10.2014г


Западна Африка се нарича най – западният регион на континента Африка.В съответствие с текущото членство на икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), Западна Африка включва 17 страни членки: Бенин, Буркина Фасо, остров Кабо Верде, Гамбия, Гана, Гвинея, Гвинея Бисау, Кот Девоар, Либерия, Мали, Мавритания, Нигер, Нигерия, остров Света Елена, Сенегал, Сиера Леоне и Того.

Ебола Хеморагична Треска

Вирусно заболяване от групата на хеморагичните трески, което протича с висок леталитет при хората до 90 %.Към момента са познати 5 щама на вируса Ебола: Заир, Судан, Тай форест, Bundibugyo и Reston, от които щамът Заир е най-смъртоносен. 

Ебола треската е описана за първи път през 1976 г. сред населението на Южен Судан и Северен Заир.

Засегнатото население живеело в устието на река Ебола, от където произлиза наименованието на болестта.

Ебола хеморагична треска: епидемиологични данни

Резервоар на инфекцията: диви гризачи, прилепи, маймуни, шимпанзетата, горили, горски антилопи и бодливо прасе. Смята се, че първият случай на заразен човек е резултат от контакт с инфектирани животни – маймуни или прилепи.Болният човек отделя вирусите с урината, изпражненията, слюнката, повърнатите материи, конюнктивалния секрет.

Механизъм на заразяване:

Алиментарен – в ендемичните райони при консумация на храна и вода контаминирана от гризачи

Контактно-битов път – при обслужване на болен човек:

-в семейните колективи чрез замърсени предмети и ръце

-в болнични заведения посредством контаминирани игли и предмети от болничната среда, контакт с секрети и екскрети на болния

Вирусът се излъчва и със сперма до 7 седмици след оздравяване, т.е. може да е полово-предаваема инфекцията. Оздравелите имат остатъчни явления - тинитус, булимия, орхити, паротити, глухота, астения и др.

ЕБОЛА – КЛИНИЧНА КАРТИНА:

ИП - 2 до 21дни

Симптомите включват внезапна поява на висока температура, втрисане, мускулно-ставни болки, обща отпадналост, болки в гърлото и главоболие.Характерна проява на заболяването е силната гръдна болка / в 80% от случаите предизвикана от щамът Судан/.Последват оплаквания от страна на ГИТ: повръщане и диария, с прояви на дехидратация и хиповолемия.,,Hasken Fuska’’(лице на светец) – бледо лице, изострени черти, хлътнали очи.

След 5 ден от началото на болестта се развива обрив с характер на рубеолен, морбилозен, скарлатинозен.С напредването на инфекцията често се наблюдава развитието на хеморагичен синдром, представен от кръвоизливи във вътрешните органи, кожата и лигавиците.

Епидемията Ебола(2014):По настоящем, епидемията от Ебола търпи своя подем в различни части на Западна Африка.Първите случаи са регистрирани през декември 2013 г. в Гвинея, след което болестта се разпространява в Либерия, Сиера Леоне, Нигерия и Сенегал. Това е най-тежкият епидемичен взрив на Ебола по отношение броя на смъртните случаи. За първи път вирусът се е разпространил в пет окръга в рамките на една епидемия.

5 начина да се прекъсне епидемия на Ебола!!

1) Създаване на повече лечебни центрове: ограничаване разпространението на вируса тъй като някои от заболелите умират по улиците поради липсата на свободни места в изолационни клиники

2) Създаване на хосписи, осигуряващи специфични медицински грижи за терминално болни: обучение на персонал за предоставяне на медицински грижи, използвайки рехидратация и болкоуспокояващи.

3) Въздушен мост: Гвинея, Сиера Леоне и Либерия – ограничаване на полетите в Западна Африка

4) Действие as soon as possible: всеки суспектен за Ебола случай да се приема като такъв, без да се чака лабораторна верификация; използване на защитни облекла при преглед на болни; широко мащабна първична профилактика на населението

5) Ваксини: най-малко два вида експериментални ваксини се разработват към момента, които ще бъдат предоставени за ползване в територията на Западна Африка през ноември. Приоритетно ще бъде ваксиниран медицинския персонал. През септември 2014 год.,експериментална ваксина – cAd3-ZEBOV, навлиза във фаза 1 на клинично изпитване. Ваксината е разработена съвместно от GlaxoSmithKline и NIH. Ако тази фаза приключи успешно, ваксината бързо ще бъде разпространена сред страните от Западна Африка. Към момента са изготвени 10,000 дози. Втора ваксина – rVSV-ZEBOV, разработена от Агенцията по обществено здраве на Канада предстои да бъде включена в клинични изпитвания.


Коментари

много професионално написана статия!

в София. И една единствена специална носилка, ако се случи другаде. И ако е само един.....

да, има в софия.

Има ли наистина готовност за реакция в България?