Публикация

Велико Търново-В областната болница откриха Регионален диагностичен център за онкозаболявания

​Регионалния диагностичен център за онкологични заболявания в областната болница във Велико Търново днес бе официално открит


Регионалния диагностичен център за онкологични заболявания в областната болница във Велико Търново днес бе официално открит с водосвет за здраве, отслужен от отец Славчо. Гости на церемонията бяха зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, д-р Мария Рачева – управител на Комплексния онкологичен център в старата столица, д-р Георги Вашков – управител на болницата в Горна Оряховица, техни колеги и приятели.

Този Регионален диагностичен център е изграден с европейски средства и е на стойност над 7 млн. лв. Стартът бе даден преди две години и вече е факт, припомни при откриването директорът на болницата д-р Стефан Филев. Той допълни, че годишно през лечебното заведение минават около 18 хиляди души, а близо 24 хиляди са пациенти на Спешното отделение. С откриването на центъра болницата ще осигури по-бърза и съвременна диагностика, която ще гарантира адекватното лечение на пациентите, подчерта д-р Филев.

Регионалният онкодиагностичен център разполага с модерна апаратура от най-висок клас в областта на образната и ендоскопската диагностика. Отделението по образна диагностика, намиращо се под Спешно отделение, започна работа още в края на миналата година и разполага с ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф 16-срезов, дигитален графичноскопичен апарат, рентгенов апарат и дигитален рентгенов апарат за изследване на млечните жлези, който е единствения по рода си в областта. В сектора за функционална диагностика има кабинети с модерна апаратура за извършване на фиброгастроскопии и фиброколоноскопии за ранна диагностика на раковите заболявания на стомаха и дебелото черво, както и модерен ехограф.

източник  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1341622

Коментари