Публикация

Кога е необходимо да се изцеждам?

Дали изцеждането действително е необходимо във всяка ситуация? Изцеждане в първия ден е необходимо, когато:


Кога е необходимо да се изцеждам?

Христина Янева, IBCLC

Във всеки списък „какво да приготвите за родилния дом“ присъства и помпата за кърма. Това създава впечатлението, че изцеждането на гърдите е задължителна част от кърменето. Дали изцеждането действително е необходимо във всяка ситуация?

Най-добрите съвременни практики насърчават поставянето на здравото новородено върху гърдите на майката веднага след раждането. По този начин в рамките на първите час-два бебето се придвижва до гърдата и засуква. Ако след това вие и детето сте заедно в една стая в болницата и отговаряте на нуждата му да суче винаги, когато покаже желание за това, практически може изобщо да не ви се наложи да се изцеждате.

Когато бебето суче често през деня и през нощта, обикновено „слизането“ на млякото и изпълването на гърдите не са толкова силно изразени, че да налагат допълнителни мерки.

Изцеждане в първия ден е необходимо, когато:

  • бебето и вие ще сте разделени за повече от 6 часа след раждането (напр. след секцио);
  • бебето е недоносено или болно;
  • медицински причини при вас (напр. прием на несъвместими с кърменето лекарства).

При всички тези обстоятелства е важно изцеждането да започне възможно най-скоро след раждането. Идеалният вариант е първото изцеждане да е още в първите 6 часа. Ако по различни причини не стане така, тогава е много важно да се погрижите да започнете в първия възможен момент, не по-късно от 24 ч след раждането.

Според изследванията майки, които започват редовно изцеждане в първите 24 ч, имат значително повече мляко в края на първия месец, отколкото майките, при които началото на изцеждането и поставянето на гърда се е забавило 2-3 дни. Докато стане възможно бебето да суче, е необходимо да изцеждате всеки път и двете гърди, не по-малко от 8 пъти за 24 ч, включително поне веднъж нощем.

В първите 2-3 дни след раждането млякото е все още на етап коластра и количеството не е голямо. Затова изцеждането на ръка в този период често е много по-ефективно, отколкото с помпата. Гърдите са все още меки и помпата може да не успява да изтегли наличното мляко, докато с ръка можете да контролирате къде точно да упражнявате натиск. Когато цедите на ръка, можете лесно да събирате капките коластра в лъжичка или малък контейнер, вместо да се размазват по стените на помпата и шишето.

По време на болничния престой след раждането

Причините, които налагат да се започне изцеждане наред с опитите за кърмене на бебето в първите дни, са:

  • твърди и болезнени гърди;
  • незасукващо бебе;
  • болезнени и разранени зърна;
  • тежко протичаща жълтеница и сънливо бебе;
  • бебе се носи на 3 часа и през нощта не е при вас;
  • препълнени болезнени гърди.

В повечето случаи около третия ден след раждането гърдите започват да се усещат

  • напрегнати,
  • натежали,
  • по-топли от обикновено.

Тези усещания са нормални и са признаци за т.нар. „слизане на млякото“ (всъщност вие имате мляко – коластра – още от преди раждането, просто около третия ден започва по-съществено увеличаване на количеството му).

Проблем в тези моменти може да се появи, ако вашето бебе, което иначе суче добре, не стои при вас и минават големи периоди без сукане (особено нощем). Тогава е възможно на третия или четвъртия ден да се събудите с много болезнени и твърди като камък гърди, защото те вече произвеждат много мляко, но бебето не е при вас да го изсуква често.

При някои майки гърдите се втвърдяват още на следващия ден след раждането, независимо от това дали бебето е поставено на гърда, и може да са изключително напрегнати и много болезнени. Това патологично препълване най-често не е вследствие на голямо количество мляко, а вследствие на натрупване на голямо количество течности в тъканите. Особено чести са тези проблеми при майки, които са получили голямо количество вливания на течности (със система) по време на раждането, както и при майки, които са били с прееклампсия. Резултатите от това препълване са същите, както и при физиологично напрегнатите гърди – твърди гърди, изгубващи се зърна и бебе, което не успява да засуче добре или хапе само зърното.

Бебето не може да засуква от гърди, които са твърди като баскетболна топка. Твърде напрегнатите гърди не само са твърди – зърната също може да се „изгубят“, защото тъканта е преразтегната и може да решите, че зърната ви са „плоски“. Твърдата гърда и „липсващите“ зърна може да направят засукването голямо предизвикателство.

В случаите, когато вашето бебе не успява да засуче или пък суче кратко, неефективно и ви причинява болки и разранявания, тогава вероятността гърдите да не се изпразват добре и млякото да не се стимулира само от опитите за сукане е голяма. В тези случаи е много важно да се изцеждате след всяко хранене, но не по-малко от 8 пъти за 24 ч. Така ще запазите и поддържате количеството кърма, докато работите с медицинския персонал и консултант по кърмене за преодоляване на проблема.

В тези ситуации се налага изцеждане, за да може гърдите да омекнат достатъчно, така че детето да успее да засуче и да ги доизпразни. При прекалено напрегнати гърди помпата понякога не е много ефективна, тъй като не успява да създаде вакуум и само „шляпа“ върху изпънатата тъкан. Тогава може да се наложи първо да се направи омекотяване на ареолите и да се изцеди известно количество мляко на ръка, докато гърдата омекне достатъчно за засукване или използване на помпата.

Често препоръчваните в тези случаи топли компреси помагат, ако се използват правилно. Топъл компрес се използва за кратко, за около 10-15 мин преди кърмене или изцеждане, за да помогне гърдата да се отпусне. Ако обаче държите непрекъснато топли компреси върху гърдите, това увеличава много отока.

Спомнете си какво правите при отоци на други места – слагате студено, за да може отока да спадне. Същото нещо е полезно и при напрегнатите гърди:
Топъл компрес за 10-15 мин само преди кърмене за улесняване потичането на млякото!
Студен компрес за около 20 мин след кърмене или изцеждане, за да намалее отока на гърдите!

Всички тези проблеми може да се избегнат в голяма степен, ако се грижите бебето да суче ефективно и добре, а гърдите да не остават пълни за дълго време, независимо дали бебето е при вас.

Колко мляко да цедя? Едната или двете гърди?

Когато се налага изцеждане на гърдите в първите дни, особено при недоносено, болно или незасукващо бебе, е необходимо да се цедят всеки път и двете гърди, докато омекнат и се почувствате комфортно. Практически не е възможно да изцедите „до последна капка“ – гърдите произвеждат мляко непрекъснато. Не е възможно също така да направите гърдите „меки като мекото на ухото“ – в първите дни те са напрегнати не само от мляко, а и от задържана в тъканите течност и от увеличения кръвоток към гърдите.

В напрегнатата жлеза освен това се усещат твърди жилки, които няма как да се премахнат, колкото и усърдно да цедите – просто това е нормалният строеж на гърдата. Важно е обаче да няма болезнени и много твърди участъци, а гърдите да са значително олекнали и омекнали след изцеждането.

В първите дни гърдите са много напрегнати, а количеството мляко все още може да ви изглежда малко (20-30-40 мл). Някои жени пък произвеждат бързо големи количества и понякога се страхуват да се изцедят добре, за да не се стимулират прекалено гърдите.

Важно е да помните, че след слизането на млякото на 3-4-тия ден за около 24-36 ч гърдите са много напрегнати и е възможно да имате големи количества мляко. Това не е повод за притеснение – цедете колкото е необходимо, за да се чувствате комфортно. Количеството на млякото постепенно се регулира в следващите дни, а и многото мляко е проблем, който се оправя значително по-лесно от недостатъчното количество.

Коментари

Михаил Христов
16 окт 2014 15:36

Надявам се скоро да стана татко, но съм по-притеснителен и от бъдещата майка. Как да изберем правилната помпа? Ако няма кърма, добре ли е да се търси дойка или бебето трябва да се отбие?

Михаил Христов
16 окт 2014 15:34

Малко е странно, че мъж коментира тази статия.

За пръв виждам толкова изчерпателен отговор на този въпрос от професионалист. Лекарите грам не разбират от темата, а акушерките винаги гледат да те изкарат, че се глезиш. Много съм доволна, ще споделя...