Публикация

Днес се чества международния ден на анестезиолога

Той се отбелязва по традиция на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1846 г.е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции


Международният ден на анестезиолога се чества днес. Той се празнува по традиция на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1846 г.е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции. Анестезиолозите се грижат за обезболяването по време на операции и манипулации, но и не само. Има тежки ситуации, в които животът на човек зависи от уменията и знанията на анестезиолога - той поддържа дишането чрез апаратна вентилация, той може да върне и живота в умиращото тяло.

Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб.

У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 - 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на организираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 г.

Коментари