Публикация

Наградиха най-добрите лекари в Пловдив

90-годишният патоанатом проф. д-р Христо Миленков получи плакет на Регионалната колегия на БЛС под тепетата


С плакет на Лекарския съюз в Пловдив бе удостоен доайенът на здравеопазването под тепетата патоанатомът проф. д-р Христо Миленков. Той получи наградата от председателя д-р Георги Кръстев на традиционния коктейл,с който съсловната организация чества Деня на Българския лекар – 19 октомври. Тържеството се проведе в емблематичния за града ресторант „Малкия Бунарджик“
90-годишният лекар сподели, че получил поканата, докато работел над микроскопа в ДКЦ-1 и веднага приел. Д-р Кръстев разказа, че професорът никога не е спирал да работи от дипломирането в Медицинския университет. В момента освен в ДКЦ-1 в Пловдив гледа препарати и в поликлиниката в Първомай. Досега грешна диагноза няма, каже ли нещо, това е, гарантира шефът на БЛС в Пловдив, който е ортопед.
Плакет от него получи и хирургът д-р Григор Шишков като един от възстановителите на Лекарския съюз. Много радостно е, че си спомняте за това, макар че от създаването си нашата организация винаги е била натискана от всички власти, което е непочтено, заяви лекарят. Той призова съюза да се бори старата слава на българските медици да бъде възстановена не само у нас, но и навън. Голяма надежда сега му дава и избирането на неговия син доц. Димитър Шишков за народен представетил.
Началникът на клиниката по неврология в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Захари Захариев, който е сред номинираните за Лекар на годината на национално ниво, припомни, че когато медиците отстояват интересите си, защитават и пациентите си, макар болните невинаги добре да разбират това.
Освен него Регионалната колегия на БЛС е номинирала за участие в надпреварата за наградата Лекар на годината доц. д-р Нарцис Калева - ендокринолог-педиатър в Детска клиника на Университетската болница в града и д-р Валентин Иванов, началник на Хирургично отделение в КОЦ - Пловдив. Награждаването на излъчените победители за Лекар на годината на национално ниво ще се състои в неделя, 19-ти октомври, когато се отбелязва Деня на българския лекар.
На регионално ниво излъчените победители са д-р Красимира Караманова - началник клиника по ОАРИЛ в Асеновград, д-р Лина Стоянова - Клиника по пропедевтика на вътрешните болест и Ревматология към Университетската болница в Пловдив, д-р Костадин Чифлигаров - Клиника по анестезиология и интензивно лечение също към Университетската болница в града и д-р Румен Налбантски - ОПЛ - област Пловдив, община Марица. Отличените медици получиха признание и символични плакети, които да напомнят значимостта на работата им. Наградите връчи председателят на РК на БЛС - Пловдив д-р Георги Кръстев. Той заяви, че плакетът символизира, че завършилите медицина в град Пловдив са Консули на България по всички точки на земното кълбо.

Коментари