Публикация

Правилните начини на лечение на остеопорозата

По време на Училището по ендокринология, проведено в Пловдив от 16 до 19 октомври 2014г. , активно се обсъждаше темата за остеопорозата.


Тихият крадец или остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 год. Според проф.Михаил Боянов болестта се лекува в няколко стъпки:

  • Увеличава се физическата активност. За младите се препоръчва 150 мин. седмично активни физически упражнения, докато хората в по-напреднала възраст е достатъчно да наблегнат да бързо ходене и леки упражнения.
  • Здравословното хранене е друга важна част от лечението на остеопорозата. Храната, богата на витамини, минерали и белтъчини, освен че е полезна за здравето, подпомага борбата срещу заболяването. Препоръчителната доза е 1000 мг. калциий и 1000 мг. белтък дневно. Учените предупреждават, че приемът на повече от 2 таблетки калций на ден е опасно за здравето, като най-добре е минералът да се набавя от храната.

  • Нормализиране на дефицита на витамин Д. Този витамин е много полезен и подпомага усвояването на калция.Тъй като храната е бедна на вит.Д е необходимо допълнително да си го доставим под формата на капки.За хората над 50 години дозата е 1 капка дневно.
  • Последната важна стъпка е избирането на правилното лекарство за съответния пациент. На пазара има голям асортимент от медикаменти, които дават добри резултати и са щадящи за организма.

Остеопорозата е хронично заболяване,така че лечението е продължително, непрекъснато и системно.

Коментари