Публикация

Д-р Петър Матеев: Онкоболните с репродуктивни проблеми да не чакат последния момент, за да замразят сперма

През този и следващия месец екипът на медицински център „Бора“ в Пловдив, чийто ръководител е д-р Матеев, провежда безплатни консултации за пациенти с проблеми при зачеването. По този повод разговаряме с него какви са възможностите за лечение.


-Д-р Матеев, след като една двойка установи, че има репродуктивни проблеми, веднага ли трябва да започне подготовка за ин витро процедура. Изобщо какви са вариантите за лечение на тези пациенти?

-Ако не може да се постигне бременност по естествен път, се прибягва до методите на асистирана репродукция.

Ако жената има проходими маточни тръби, а показателите на спермогенезата на партньора позволяват, двойката би могла да прави опити за забременяване чрезинсеминация.

При този метод чрез ултразвук се проследява кога жената има овулация или се стимулира цикъла в случаите, когато липсва. Партньорът отделя сперма, която се обработва, за да се селектират качествените и подвижни сперматозоиди, и да се отстранят неподвижните, семенната плазма и др. След това обработената сперма се инжектира в маточната кухина с помощта на катетър. Това в най- общи линии представлява инсеминацията. Преди да се пристъпи към нея двойката трябва да отговаря и на други критерии, като например чисти микробиологични посявки, хормонални нива в норма и т.н.

-Може ли една жена без партньор да забременее чрез инсеминация?

-Да, може. В тези случаи се ползва донорски материал от криобанка, към който се прибягва и вслучаите на жени без репродуктивни проблеми, но с портньор с такива.За постигане на бременност чрез инсеминация, би могло да се използва и предварително замразен материал от партньора, в случаите на отсъствието му, когато настъпва овулацията или ако на него му предстои химиотерапия или лъчетерапия по повод онкологично заболяване, както и операция и др.

-Споменахте, че хора с онкологични заболявания биха могли да замразят материал. Как става това?

Криоконсервацията е възможност за хора със здравословни проблеми да запазят репродуктивните си възможности. За съжаление насочването от колегите онколози на пациенти с такива проблеми към центрове като МЦ“БОРА“, които разполагат с криобанка, е малко. Хората сами търсят информация за това от различниизточници и публикации,, но понякога изпускат подходящия момент. Попадат при нас няколко дни преди предстоящата терапия или операция и тогава единственото, което ни е останало, е еднократно консервиране. А това е крайно недостатъчно, ако изобщо е възможно да се постигне резултат.

Насоката, в която трябва да се работи, е популяризиране спецификата и капацитета на репродуктивните технологии средлекарите. Криоконсервацията е възможност както за мъжете, така и за жените, при които се консервират яйцеклетки или ембриони. Съветът ми към хора с онкологични проблеми е да не чакат последния момент преди предстоящата им операция или терапия, а да се обърнат към нас още при диагностициране на заболяването. Тогава нашите възможности да им помогнем по въпросите за репродукция са значително по-големи.

-Колко инсеминации е препоръчително да направи една двойка?

-Смята се, че ако до 4 най- много 6 инсеминации не се постигне бременност, трябва да се пристъпи към други методи. А при жени с липса на овулация и без други причини се правят до 10-12 инсеминации, преди да се приложат други методи, като IVF, по-известна като ин витро,или ICSI.

Коментари