Публикация

Ракът ни измъчва със смъртоносен коктейл

Как и защо ракът причинява болката, разказва Чл. кор. проф. д-р Владимир Овчаров, Академик на БАН на V-ия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, Македония 2014 г. Blitz.bg/2 Октомври 2014 г.


Болката е един от най-неприятните спътници на кошмарната диагноза "рак". Между 65 и 70% от нея предизвиква самият тумор, а между 15 и 25% - лечението чрез химиотерапия, лъчелечение, самата операция. Как и защо ракът причинява болката, разказа пред "Стандарт" акад. Владимир Овчаров на Петия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в Македония. Коктейл от над 30 химични вещества е в основата на болката при рака. В него има ендотелини, простагландини, протони, киселини, субстанция Р, обяснява акад.Владимир Овчаров. Тези вещества се отделят в организма ни и когато сме здрави, но в много по-малки количества. Някои от тях въздействат върху кръвоносните съдове, като ги карат да се свиват. Когато човек се разболее от рак обаче и той напредне, те започват да се синтезират в много по-голямо количество.


Химичните съединения се отделят от три места. Единият им производител са самите ракови клетки, обяснява специалистът. В туморната маса обаче освен ракови клетки има и т.нар. тумор-асоциирани клетки, които принадлежат на имунната система. Те са вторият източник на тези химични съединения, разказва акад.Овчаров. Третият генератор на болката е нервната система. Процесът се нарича сензитизация. При него някои части от нервната система стават свръхчувствителни и болката се усилва, обяснява ученият. Тогава дори минимални дразнения - като натиск на съседен орган, се възприемат като страховита болка.

Значение за проявлението и силата й има и видът на рака, добавя акад. Овчаров.Той определя пропорцията на "коктейла". Болката пряко зависи и от това дали има метастази, къде са те, кои са увредените органи. Ако ракът е близодо нерви, болката е по-силна. Лекарите я овладяват с различни лекарства, които се опитват да блокират рецепторите, за да не се предава, обяснява акад.Овчаров. За съжаление настъпва и моментът, в който тя може да бъде прекъсната само с морфин.

"Когато пациентът знае диагнозата, в него се появяват въпроси за живота, семейството, той не може да не мисли, че губи пътя си за развитие", добавя акад. Овчаров. Според него в тези моменти е изключително важно присъствието на близките до болния. Ако няма такива обаче, трябва да има на разположение психотерапевт. Така се разрешава проблемът в много други страни - психологът говори с болните, помага им дори в разрешаването на някои по-битови проблеми, добавя специалистът. За съжаление у нас този тип подкрепа все още е лукс.

" }-->

Коментари

Илонка Иванова
22 окт 2014 12:06

Що не четет бе хора. В статията става дума за физическата болка, не за психическата.

Тихомир Тишев
21 окт 2014 16:50

Да ама ако нямаш близки или децата ти са в чужбина сигурно ще ти е добре някой да ти обърне внимание

Видяла съм го с очите си и вярвайте ми, няма психолог, който да помогне в такъв момент. Болката на умиращия от рак е толкова ужасяваща, че дори близките си не понася, пък какво остава някой чужд човек да му говори за нещата от живота. Всеки пациент трябва да има достъп до обезболяващи, които да облекчат поне края на дните му.