Публикация

Възможно ли е Ебола да се превърне в новия СПИН?

​Епидемията от Ебола ескалира през последните няколко месеца и може да прерасне в глобална пандемия, подобна на СПИН.


 Епидемията от Ебола ескалира през последните няколко месеца и може да прерасне в глобална пандемия, подобна на СПИН. Това заяви на среща във Вашингтон д-р Том Фридън, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

От своя страна специалистът по инфекциозни заболявания от университета в Питсбърг д-р Амеш Адаля посочи, че между Ебола и ХИВ вируса, който причинява СПИН, има редица прилики. И двете се разпространяват по кръвен път и чрез секрети и процентът на смъртността е висок, и двете идват от Африка, и срещу двата вируса няма разработена ваксина.

Но има и големи разлики, заради които е възможно да не се достигне до такова широко разпространение на Ебола инфекциите както при СПИН-а, казват експертите.

ХИВ вирусът има дълъг латентен период, който липсва при Ебола, и това ще бъде един от факторите за ограничаване на разпространението на болестта.

Д-р Брус Хърш, специалист по инфекциозни болести в Университетска болница в Ню Йорк, също смята, че Ебола няма потенциала на СПИН епидемията. За съжаление, посочи той, Ебола е бърз убиец, но от друга страна, това означава, че епидемията в крайна сметка ще отмре от само себе си. "Колкото и да е ужасно, това ни дава предимство по отношение на мерките за контрол на вируса", казва Хърш. Ако на планетата има хора, които са лишени от подходящо здравеопазване, всички ще платим за това. За здравето трябва да се мисли в световен мащаб, подчертава той.

Защо тази епидемия от Ебола е най-смъртоносната в историята

Причината за разрастването на епидемията от Ебола в Западна Африка и за избухването й в този период от време е свързана с начина на придвижване на прилепите през Африка и климатичните особености в региона, както и някои други фактори. Това твърдят изследователи, които работят в този регион.

Епидемията започна в Гвинея и се разпространи в нейните съседни страни Либерия и Сиера Леоне. Досега в нито една от трите страни не е имало епидемия от Ебола освен единични случаи на заболявания от един вид на вируса в отдалечената от тях Централна Африка.

Въпреки представата за Ебола като вирус, който се появява мистериозно и произволно от гората, районите със заболявания съвсем не са случайни, твърди Даниел Бауш, специалист по тропически болести, който наскоро се завърна от Гвинея и Сиера Леоне. Той посочва и факторите, които превръщат сегашната епидемия в най-голямата и най-смъртоносната епидемия от Ебола в историята. Въпреки че сега усилията са насочени към поставяне на заболяването под контрол, тези фактори трябва да се имат предвид при дългосрочната превенция.

Ето 5-те вероятни причини за тежката форма на сегашната епидемия:

1. Вирусът е най-смъртоносният тип на Ебола.

Съществуват 5 вида на вируса Ебола и всеки от тях е предизвиквал епидемии в различни региони. За експертите беше изненада, че виновник за сегашната епидемия е вирусът на Ебола Заир. Той се е срещал преди само в 3 държави в Централна Африка. Вирусът Ебола Заир е най-смъртоносният - в предишни епидемии от него са умирали до 90 на сто от заразените. Но как вирусът на Ебола Заир е достигнал до Гвинея? Най-вероятно пътешествениците са били прилепи, казва Бауш. Възможно е и вирусът да е съществувал в Западна Африка преди сегашната епидемия и да се е разпространявал сред прилепите.

2. Засегнатите страни са между най-бедните в света.

Гвинея не е единствената страна, в която прилепите мигрират, но е една от най-бедните в света. Над половината от гвинейците живеят под чертата на бедността, а 20% от тях - в крайна мизерия. Подобно е положението и в Либерия и Сиера Леоне. Това са страни, които излизат от гражданска война и се опитват да се изправят на краката си. Те нямат необходимото оборудване, за да реагират на епидемии и да наблюдават движението на хората през регионите. Биологични и екологични фактори могат да доведат до появата на вируса, но е ясно, че от социално-икономическите условия зависи дали заболяванията ще бъдат единични случаи, или ще избухне голяма и устойчива епидемия.

3. Липсват надеждни системи на здравеопазване.

Слабата икономика означава и слаба здравна система, в която няма основно медицинско оборудване. Страната не може да действа адекватно при епидемия. Обикновено в болниците липсват предпазни ръкавици, маски, чисти игли за спринцовки и дезинфектанти. Неподготвеността на здравната система за справяне с инфекциозни заболявания дори може да създаде огнища за по-нататъшно разпространение на заболяването.

4. Бедността изтласква хората все по-навътре в горите.

Животните в Гвинея, носещи вируса Ебола или други патогени, обикновено се движат дълбоко в гората и нямат контакт с хората, но в търсене на средства за препитание бедните се насочват все по-навътре в тези територии. Това увеличава риска от среща с вируса Ебола в отдалечени горски места.

5. Избухването на епидемията е свързано със сушата.

Първият случай на Ебола беше открит в Гвинея през декември 2013 г. в началото на сухия сезон. И в други страни епидемиите често започват при смяната на сезона на дъждовете със засушаването. Вероятно сухото време по някакъв начин влияе на броя и процента на заразените с Ебола прилепи или на честотата на контактите между тях и хората. Тази година в Гвинея сушата е била много голяма и продължителна.

Коментари